Tech

Nem tud akkorát tippelni, amennyibe a világ legdrágább anyagának egyetlen grammja kerül

A legdrágább Beluga-kaviárból egyetlen grammnyi akár háromezer forintot is érhet. Ugyanennyi arany nagyjából tízezer forintba kerül. A világ legnépszerűbb kábítószerének, a kokainnak grammjáért pedig nagyjából húszezer forintot kell fizetni a feketepiacon, már ha az ember megfelelő minőségre vágyik. Nem véletlenül státuszszimbólum mindhárom anyag.

Az áruk valóban borsosnak tűnik, de csak messziről. Létezik ugyanis egy anyag, amelyikből még egy porszemnyit sem lehetne kapni ennyi pénzért. Egy oxfordi cég, a Designer Carbon Materials fejlesztette ki azt az endohedrális fullerént, amiből egyetlen gramm 43 milliárd forintba kerül.

Ha azt hinné, hogy ennyiért nem kell majd senkinek, eláruljuk: már el is adták belőle az első szállítmányt, 200 mikorgrammot, valamivel több mint 9,5 millió forintért. A vevő persze nem pirítósra keni majd, és nem is szívja fel egy tükörről az orrába, hanem high-tech eszközök építéséhez használja.

Pontosabban ultrapontos, hordozható atomórák készítéséhez. Az atomórák a jelenleg ismert legpontosabb műszerek, ám jelenleg szobányi méretűek, mit az első számítógépek az ötvenes években. Az új anyag segítségével azonban akkorára zsugoríthatók, mint egy chip az okostelefonokban.

Forrás: NIST
Forrás: NIST

Ez pedig forradalmasítja a műholdas helymeghatározást, azaz a GPS technológiát. Jelenleg egy GPS készülék 1-2 méteres pontossággal tudja meghatározni egy tárgy helyét a Földön, ami bőven elég arra, hogy elnavigáljon egy autóst A pontból B-be. Egy önmagát vezérlő autó működtetéséhez viszont édeskevés. Az oxfordi endohedrális fullerénnek köszönhetően a GPS-ek pontossága 1 milliméteren belüli lesz, vagyis az ember hatalmasat lép afelé, hogy soha többé ne kelljen járműveket vezetnie, ha csak nem akar.

(via Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik