Tech

A virtuális valóság segít a kórház elviselésében

Kórházban lenni senki nem szeret, és még külső szemlélőként is rossz látni, ha kisgyerekek vannak a betegágyhoz kötve. Az ő napjaikat dobhatja fel a virtuális valóság, ami most egy videóból is egyértelműen kiderül.

Aki valaha is próbálta már az Oculus Riftet, vagy valamelyik versenytárs hasonló megoldását, az tudja, hogy az élmény egészen lenyűgöző: egy ilyen virtuális sisak olyan szinte csapja be az érzékeinket, hogy olykor azt sem tudjuk, éppen melyik dimenzióban vagyunk, és simán megkapaszkodunk a szék karfájában, mikor a hullámvasút elindul lefelé. Habár a technológiára nem lehet azt mondani, hogy jelenlegi formájában már teljesen alkalmas a feltétel nélküli tömeges használatra, az irány nagyon jó, és olyan emberek számára is elhozhatja a szórakozás örömét, akik egyébként valamilyen okból kórházi ágyhoz vannak kötve.

A C.S. Mott Gyermekkórház lakóihoz is bevittek egy Oculus Riftet annak érdekében, hogy a beteg gyerkőcöket egy kicsit ki tudják szakítani a kórházi környezetből, és egy egészen más vidékre repítsék őket, legalábbis virtuálisan. A videón remekül látszik, hogy milyen nagy élményt nyújtott a fiataloknak a lehetőség, hiszen már az első pillanatokban elhangzik egy “Fent vagyok a világ tetején!” mondat, de az arcok és a kacagás is magáért beszél.

Az Oculus Rift lényegesen olcsóbb, mint egy hárommilliárdos Makovecz kazánház, vagy egy hátsókertbe épített futballbirodalom, és ha már az oktatásra, illetve az egészségügyre nem akarunk költeni, akkor legalább a kórházban fekvő gyerekek életét megpróbálhatnánk jobbá tenni azzal, hogy kapnak egy-egy ilyen eszközt. A virtuális valóság nem csak annyi, hogy egy játék fut a szemünk előtt, hanem sokkal több annál: ebben az esetben életeket változtathat meg. Helyesebben változtathatna, ha akarnánk.

Olvasói sztorik