Tech

Beszólt a Microsoftnak saját egykori vezetője

Steve Ballmer már akkor sem volt egyszerű eset, amikor a Microsoftot vezette (sőt, előtte sem). Ma már csak részvényese a vállalatnak, de így is tud botrányt okozni, mint például a minap.

A Microsoft részvényesei számára rendezett közgyűlésén ott volt Steve Ballmer is, aki tavaly februárig, összesen 14 éven át volt a vállalat vezérigazgatója, de az elmúlt évek szerkezeti átalakításainak végén távozott a közvetlen vezetői pozícióból. Persze a Microsofttól nem távolodott el teljesen, ami érthető, hiszen továbbra is ő az egyik legnagyobb részvényes.

Az amúgy sem visszafogott stílusáról híres Ballmer akkor veszítette el a türelmét, amikor a céges elemzők a felhőszolgáltatások üzletágának jövőjénél tartottak, és elmondták, ebben a szegmensben kiemelkedő növekedés várható, egy 20 milliárdos éves bevételi szinttel 2018-ig. Ballmer konkrétan emelt hangon közölte, hogy this is bullshit, tehát ha a magyar szlengben a megfelelő nyelvi és biológiai változtatásokat megejtjük, konkrétan azt közölte, hogy ez így bizony egy nagy lószar.

A forrófejű üzletember később kifejtette, hogy leginkább az háborította fel, hogy a pénzügyi felelősök nem pontos adatokat közölnek a meglévő és várható bevételről, valamint a profitról, csupán nagy vonalakban tervezgetnek. A Microsoft hivatalos jelentésében például a felhőüzletágról csak annyi szerepelt, hogy 44 százalékos haszonkulccsal zár, de ez semmilyen részletesebb számmal nem volt megtámogatva. Márpedig Ballmer tapasztalatai szerint a vállalati ügyfelek által táplált felhőüzletág egyáltalán nem képes szerinte ilyen ívű növekedésre, mint például a szoftveres divízió.

Később volt még egy felhördülése akkor is, amikor az újratervezett Windows 10 multiplatformos megközelítéséről beszéltek (ez lényegében azt jelenti, hogy a Windows 10 alapú telefonok, tabletek és PC-k teljesen ugyanazt a rendszert, és épp ezért ugyanazokat az alkalmazásokat használhatják, mindenféle átfordítás vagy módosítás nélkül). Amikor egy részvényesi kérdésre a jelenlegi vezető, Satya Nadella szabadkozni kezdett, hogy ehhez a fejlesztőket kellene ösztönözni arra, hogy kifejezetten Windows 10-re írjanak alkalmazásokat, mert jelenleg bizony elég szegényes a valóban minden windowsos eszközön működő univerzális app, Ballmer kifakadt. Szerinte ez a rendszer nem fog működni, az igazi multiplatform nem azt jelenti, hogy ugyanazon gyártó különféle eszközökön futtatott rendszerei között van átjárás, hanem minden más eszköz és rendszer is belefér a képbe. Szerinte például az lenne a windowsos mobil eszközök számára az igazi kitörési pont, ha a felhasználók androidos alkalmazásokat is futtathatnának rajtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik