Tech

Ilyen tévéket veszünk majd 2016-ban

László Ferenc
Bátky Zoltán
László FerencBátky Zoltán

2015. 11. 30. 06:00

Az elődeiknél jelentősen nagyobb felbontással hódító 4K készülékek szépen lassan elárasztják a világpiacot.

A tévék piaca hatalmas változásokon ment át az elmúlt években. Mostanában már szinte lehetetlen régi típusú, “dobozos” tévét találni a polcokon, de az első generációs lapostévék is lassan kimennek a divatból. A full HD felbontás egyértelmű alapkövetelménnyé vált, és a 3D megjelenítés, ami néhány éve hihetetlen őrület közepette érkezett meg a készülékekbe, nagyon gyorsan lecsengett. A mai készülékekben szintén alap a szemüveges, térbeli megjelenítés lehetősége, ráadásul nem is igazán vált tartósan vásárlásra csábító funkciónak, csak úgy elfogadjuk, hogy van bennük ilyen is, és néha egy-egy mesefilm erejéig a gyerekek élvezik ezt a lehetőséget.

Pár éve váltak szélesebb körben is elérhetővé a 4K, vagy Ultra HD felbontású televíziók, amiknek azonban elég sok minden gátolta a terjedését. Egyrészt nagyon kevés volt az ilyen felbontásban sugárzott tévéadás és a kifejezetten 4K-ban elérhető videóanyag, másrészt pedig az ilyen tévék konkrétan milliós nagyságrendű árcédulával riogatták a jónépet. Ha a 4K tartalmak terén még nem is látható olyan irgalmatlan fejlődési ütem, a második problémakör azért jócskán megváltozott: ha most megnézzük egy műszaki áruház kínálatát, akár százezer forintos nagyságrendben is találhatunk UHD készülékeket, így most már egyre többen mozdulnak rá ezekre.

A TrendForce piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy míg az idei esztendőben 100 eladott televíziós készülékből csak körülbelül 13-14 rendelkezik 4K felbontással, addig jövőre már mintegy 23 százalékra növekszik az ilyen felbontású termékek részesedése. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb lesz a forgalomba kerülő tévék mérete: míg tavaly az 50 colos és ennél nagyobb televíziók piacrésze még csak 18,3 százalék volt, addig idén már 19,7 százalékról beszélhetünk, jövőre pedig valószínűleg a 22 százalékot is át fogja lépni az ekkora készülékek aránya.

Szép lassan feljövőben vannak az ívelt televíziók is, melyek piacrésze az idei 1,9 százalékról 2016-ban várhatóan 3,6 százalékra fog növekedni Itt persze lassabb a növekedés, hiszen egy ívelt készülék még mindig jóval drágább, mint teljesen lapos társai. A plazmák kihalását követően szinte teljesen egyeduralkodó a LED háttérvilágítású LCD – az egyelőre lényegében csak az LG által használt OLED idén mindössze 0,2 százalékos részesedést tudott szerezni, és az előrejelzések szerint jövőre is maximum csak 0,5 százalékra jöhet fel ez a technológia (pedig szép, ez tény).

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.