Tech

Mindent ingyen tölt le a magyar diákok többsége

A középiskolások több mint fele (58%) tudja, mi számít illegális tartalomnak, 59%-uk büntethetőnek tartja a szerzői művek másolását és terjesztését. Ennek ellenére a diákok fele kalózmásolatokat tölt le az internetről a HENT hazai kutatása szerint.
Érdekes ellentét: a hazai középiskolások háromnegyede szerint a fájlcserélő szolgáltatások törvénytelenek, valamint pontosan ugyanennyien mondták azt is, hogy még sosem fizettek internetes letöltésért.

16 évnél idősebb középiskolai diákok körében végzett felmérést a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, azaz a HENT. A 235 iskola bevonásával készült kutatás eredményei azt mutatják, hogy bizony még mindig sokan nem tisztelik a szerzői jogokat és a szellemi tulajdont annak ellenére, hogy nagy részük tisztában van azzal, mit is jelentenek ezek a fogalmak.

A középiskolások több mint fele (58%) jelenleg úgy gondolja, hogy jól azonosítható az interneten, hogy mi a legális és az illegális tartalom. Majdnem háromötödük (59%-uk) pedig büntethetőnek tartja a szerzői művek (zene, film, könyv) engedély nélküli másolását és terjesztését. Ennek ellenére csak minden második diák (50%) törekszik arra, hogy törvényes úton szerezze be a fogyasztani kívánt elektronikus tartalmakat.  Ennél valamivel magasabb azok aránya (56%), akik a korábban letöltött tartalmak utólagos megvásárlására nem hajlandóak.

A diákok internetes letöltési gyakorlatával kapcsolatban Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese kiemelte: „A középiskolások minden eddiginél nagyobb (27%-os) arányban tanulnak a szerzői jogról iskolai keretek között, elsősorban az informatikai vagy számítástechnikai tanórákon. Erre azért is van nagy szükség, mert az említett korosztály háromnegyede még egyszer sem fizetett internetes letöltésért. Ugyanakkor pozitív eredménynek tartjuk, hogy diákok nagy többsége (78%) ma már törvénytelennek ítéli meg a fájlmegosztó oldalak használatát”.

Az interneten elérhető tartalmak közül változatlanul a zenék és a filmek a legkeresettebbek (88%, illetve 82%), játékokat pedig a diákok 42%-a keresi. Utóbbinál egyébként jelentős nemek szerinti eltérés tapasztalható: míg a férfiak körében ez az arány 63%, addig a nők esetében csak 21%. A filmeket kereső diákok 43%-a egyaránt alkalmazza a streamelés (egyidejű, folyamatos adatátvitellel nézhető) és a letöltés technikáit, ugyanakkor az utóbbi forma fokozatos háttérbe szorulását jelzi, hogy 2011-es 78%-ról idén 63%-ra csökkent a filmeket letöltő diákok aránya.

A streamelt filmek elsődleges forrásai a nagy videómegosztó portálok, melyeket a diákok 75%-a veszi igénybe. 2011-hez képest az ismert ingyenes videómegosztók (pl. Youtube, Inda) látogatottsága 56%-ról 75%-ra növekedett a streamelők körében, míg a filmekre szakosodott, ingyenes oldalaké 78%-ról 70%-ra csökkent.

A streaming útján történő zenehallgatásban szintén a Youtube tölt be domináns szerepet (90%), ugyanakkor optimizmusra ad okot, hogy az idén megkérdezett diákoknak már 12%-a hallgat zenét szakosodott fizetős oldalakon, amely arány 2011-ben még mindössze 1% volt.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.