Tech

Halálsoron a fényképezőgépek

Az egyre jobb kamerás mobilok nem kevés borsot törnek a fényképezőgép gyártók orra alá.

Míg nem is olyan régen még lazán kiröhögtük az első 0,3-1 megapixeles felbontású kamerás mobilokat, addig az utóbbi időkben érkezett 10, 20 vagy akár 40 megapixeles okostelefonok már igen komoly képminőséget produkálnak, legyen szó fényképekről, vagy akár videókról. Optikai zoommal ugyan nem bírnak ezek a készülékek, de ezt leszámítva simán vállalható alternatívát jelentenek az olcsóbb digitális fényképezőgépek számára, ráadásul még a felvételek megosztása is sokkal könnyebb a segítségükkel.

Nyílt titok, hogy a kamerás mobilok miatt az elmúlt években jelentősen visszaestek a hagyományos fényképezőgépek eladásai. A CIPA legfrissebb adatai szerint idén szeptemberben világszerte csak mintegy 3,2 millió fotómasinát adtak el – összehasonlításképp, 2014 hasonló időszakában még 3,9 millió ilyen terméket adtak el, 2013 szeptemberében pedig még 5,8 millió darabot. Elemzők szerint némi optimizmusra adhat okot, hogy a fényképezőgép piac őrült zuhanása most megállni látszik, és az eladási darabszámok tekintetében stagnálásnak lehetünk tanúi.

A tükör nélküli cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek az elmúlt két évben nagyon komoly növekedést produkáltak, azonban mostanra elfogyni látszik a lendület. Ezenkívül megjegyzendő, hogy ezek a MILC gépek nem növelték a komplett piacot, hanem a DSLR, vagyis tükörreflexes piaci tortából csippentettek le maguknak egyre nagyobb szeleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik