Tech

Már csak egy gombóc fagyi ára a legolcsóbb Android alkalmazás

Sokszor csak a presztizs miatt áraznak be egy-egy mobilos alkalmazást, ám ezt az árat a fejlesztők nem vihették a Google által megszabott minimum alá. Szerencsére több országban, így nálunk is a padló közelébe került ez az árszint.

Aki Android alapú telefont használ, minden bizonnyal jól ismeri a Play Áruházat: bár a készülékgyártók “alanyi jogon” is próbálkoznak saját alkalmazásboltok üzemeltetésével, még mindig a Google saját áruháza a legnépszerűbb. Jelenleg a világ 190 országában érhető el a szolgáltatás, amelyben persze van egy rakás ingyenes alkalmazás is: új telefon vásárlásakor mindenki innen tölti le a Facebookot, a Gmailt, az Instagramot, és persze reményeink szerint a 24.hu hírolvasóját is. Ezek mellett pedig természetesen találunk sokféle olyan appot is, amelyek fizetősek. Persze nem kell hihetetlen összegekre gondolni, csak a legritkább esetben találkozunk több ezer forintos alkalmazásokkal. Ehelyett a fejlesztők és kiadók sokszor egyfajta minimálárat alkalmaznak, ami természetesen bevételt is generál, de inkább arra szolgál, hogy jelezze, az adott app minőségben fölötte áll a számtalanul érkező ingyenes próbálkozásoknak.

A Google legfrissebb bejelentése szerint most tizenhét országban csökkenti a Play Áruház előre megszabott minimálárait. Ez azt jelenti, hogy mostantól Magyarországon már nem 225, csupán akár 125 forintba (0,43 dollárba) kerülhetnek a legolcsóbb alkalmazások. Persze, apró csökkentés egy eleve apró árszinten, de gondoljunk csak bele: ha valamilyen app megtetszik, és rákattintva azt látjuk, hogy egy gombóc fagyinál is kevesebbért megvehetjük, könnyebben kattintunk a letöltés gombra.

Persze vannak olyan országok, ahol még lejjebb áll a Play Áruház minimális árszintje, Törökországban és Ukrajnában 61, Indiában pedig mindössze 43 forintnak megfelelő helyi fieztőeszközbe kerülnek a legolcsóbb alkalmazások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik