Tech

30 éve jelent meg az első Windows

1985. november 20-án egy olyan szoftver első változata jelent meg, amelyről akkor még senki nem gondolta, hogy egyszer uralma alá hajtja a számítástechnikát.

A Windows első, hivatalosan is megvásárolható verziója egyébként már az 1.01 volt, mivel a kiadás előtt már sikerült némi hibajavítással felturbózni. Mindenesetre a 30 éve ezen a napon megjelent szoftver még inkább egy extra felületet jelentett az akkoriban használt DOS fölött. Még nem is hívták operációs rendszernek, inkább a “grafikus személyi számítógép működési környezet” nevet kapott, ahogy az ezt követő néhány kiadás is. Arról volt ugyanis szó, hogy míg a DOS begépelt billentyűparancsaival csak nehézkesen lehetett különféle funkciókat elérni, egy egérrel is vezérelhető, grafikus felületen könnyebb volt programokat megkeresni, vagy elindítani.

Az 1.01-es Windows másik nagy előnye, hogy korlátozott multitasking lehetőséget is biztosított, tehát a felhasználók lehetőséget kaptak arra, hogy egymás “fölött” futtassanak szoftvereket, és ezek között bármikor egyszerűen váltogathassanak. Ez ma már alapvető tulajdonság, viszont akkoriban forradalminak számított. Az első Windows több beépített programmal érkezett, kaptunk vele számológépet, naptárt, vágólap-megjelenítőt, órát, jegyzettömböt, kezdetleges rajzolóprogramot, terminál-emulációt, névjegytárat és egy dámajátékot. Ilyen “szép” volt, mutatjuk:

windows-30-01

Két évvel később a Windows 2 már abban tudott többet, hogy a benne elindított programok ablakai már ki is takarhatták egymást, itt lehetett először ablakokat teljes képernyősre nagyítani, vagy épp teljesen minimalizálni. Ez a környezet már VGA felbontást kapott (igaz, csak 16 színben pompázott), és ezen a verzión futott elsőként kifejezetten Windowsra írt Word és Excel.

windows-30-02

A Windows 3-as főverziója (1990 május) már színekben gazdag, bővített funkcionalitású környezetté lépett elő, és az 1993-as, 3.11-es változat lépett igazán nagyot a hálózatba kötött gépek kezelésében, így ezt a változatot már egyre gyakrabban használták irodákban is.

windows-30-03

Az első valóban teljes jogú operációs rendszerként emlegetett ablakos rendszer az 1995 augusztusában megjelentetett Windows 95 volt, amely már a ma is ismert Windows sajátosságok alapjait mutatta be a tálcától a Start menün át a kék halálig.

windows-30-04

A Windows mára a világ leggyakrabban használt PC-s operációs rendszere lett, csak jóval lemaradva követi a Mac OS X, és a kliensgépeken szinte statisztikai hibahatár szintjén mocorgó Linux. Persze szervereken már nem ennyire egyértelmű a vezetés, és a mobil eszközök térhódításával megszületett az a piac, ahol a Microsoft rendszere egyelőre sereghajtó szerepre kényszerül, az okostelefonokon az Android és az iOS után erősen lemaradnak a Windows Phone-t futtató kütyük.

Bónuszként álljon itt egy csodálatos videó a legelső Windows tévéreklámjáról, a már akkor sem normális is egyedi stílussal rendelkező Steve Ballmer főszereplésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik