Tech

Letiltott a Facebook egy Isis nevű nőt, mert azt hitték, dzsihádista

Magyarországon egy vonat nevét változtatták meg a terrorszervezet miatt. Amerikában aláírásgyűjtés indult azért, hogy nevezzék máshogy az Iszlám Államot.

Letiltotta a Facebook egy san franciscói nő profilját, mert Isisnek hívják – írja a Guardian. Az ISIS ugyanakkor az Iraki és Szíriai Iszlám Állam angol rövidítése is. Az egyébként mérnökként dolgozó nő jobb híján a Twitteren reklamált: „A RENDES NEVEM ISIS ANCHALEE” – írta a Facebooknak címezve.

A háziállatok profiljai miatt is szigorítottak

Isisnek az útleveléről készült fotót kellett elküldenie a Facebooknak, hogy elhiggyék róla, hogy valóban így hívják és nem terrorista.  Végül – nyolc óra elteltével – bocsánatot kért tőle a közösségi portál egyik munkatársa, ugyancsak a Twitteren keresztül.

A Facebook az év eleje óta szigorúan veszi, hogy a felhasználóknak a saját, valódi nevüket kell használniuk, a felhasználóknak tartózkodniuk kell attól is, hogy beceneveket, szakmai titulusokat és egyéb dolgokat toldjanak ahhoz, ami a személyi igazolványukban szerepel. Ennek az intézkedésnek a fő célja, hogy eltüntessék a hírességek kamuprofiljait, vagy a háziállatok nevében létrehozott oldalakat, ugyanakkor a Facebook által „gyanúsnak” nyilvánított igazi nevek is áldozatául eshetnek időnként a szigornak.

Inkább ISIL, vagy Dáes

Az Isis egyébként egy nem is olyan ritka női név. Nyáron csaknem 57 ezren írták alá azt a petíció, amit egy floridai nő, Isis Martinez kezdeményezett azért, hogy a terrorszervezetet ne az ő keresztnevükkel illessék. „Segítsetek visszaszerezni a nevünket” – írta felhívásában, melyben a sajtónak és az amerikai elnöknek is felrótta, hogy ezt a rövidítést használja, ami miatt sokszor kerülnek kellemetlen helyzetbe.

Isis Martinez azt javasolta, hogy amerikai rövidítésként az ISIL-t használják, ami lényegében ugyanazt jelenti, csak Szíria helyett Levante szerepel benne, míg Isis Anchalee a Dáes elnevezést preferálja, ami a terrorszervezet nevének pejoratív töltetű arab rövidítése. A pénteki terrortámadás óta Francois Hollande francia elnök is Dáesnek hívja a dzsihádista szervezetet.

Magyarországon a szombathelyi Isis intercity vonat nevét változtatták meg a terrorszervezet felbukkanása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik