Tech

Az Apple nem hajlandó hibrideket gyártani, pedig már el is kezdte

László Ferenc
Bátky Zoltán
László FerencBátky Zoltán

2015. 11. 16. 13:00

Nem, mi nem akarunk hibrideket gyártani, mondta Tim Cook, csak azt felejtette el, hogy épp ezt kezdték el nemrég.

Eddig még legalább valamilyen szinten meg lehetett érteni azokat, akik legyintettek a tabletes fejlesztésekre, és a PC-khez, laptopokhoz képest gyengének, sokadlagosnak tartották az ultrahordozható eszközöket. Ha viszont az Apple csinál valami szépet, újat és erőset, az mindig megfelelő marketing-értékkel bír az ilyen előítéletek átgondolására. Még a legmegveszekedettebb Android-rajongónak is el kell ismernie, hogy az okostelefonok is az első iPhone megjelenésekor kaptak új lendületet, és a Windows-kedvelőknek is be kell látnia, hogy az addig is létező tabletpiac az iPad megjelenésekor nyomta meg a reset gombot.

Nemrég ismét az Apple igyekezett rácáfolni a tabletek másodlagosságára, amikor kiadta a 12,9 hüvelykes képátlóval, brutálisan erős hardverrel szerelt óriási iPad Pro modellt. Maga a vállalat is úgy hirdeti az eszközt, hogy ez már a mai átlagos notebookok legtöbbjével felveszi a versenyt, és valóban, az új óriástablet mindenképpen túlmutat a netezésre, Facebook-görgetésre használt kistestvéreinek lehetőségein. A megjelenés hírén felbuzdulva egyre többen tették fel a kérdést, vajon ezek után az Apple is beszáll-e az Asus által annak idején elindított, most pedig már a legfontosabb PC gyártók által egyaránt támogatott hibrid piacra, tehát gyárt-e majd notebookként és tabletként egyaránt használható, szétszedhető készüléket.

Tim Cook, az Apple vezetője erre a kérdésre azt nyilatkozta, hogy a cég vásárlói egyszerűen nem vágynak olyan termékekre, melyek részben Mac-ek, részben pedig iPad-ek. Cook arról beszélt, hogy az Apple a világ legjobb notebookját és a világ legjobb táblagépét szeretné a vásárlók számára nyújtani, ezen két termékkategória egymással történő kombinálásának azonban semmi értelme. Szerinte a felhasználóknak a hibridek esetében túl sok kompromisszumot kell kötniük, és ez rombolja a felhasználói élményt. Cook a Microsoft által nemrégiben bejelentett Surface Bookról azt mondta, hogy túl sokat akar egyszerre, de végül sem notebookként, sem pedig tabletként sem teljesít túl jól.

A fenti kirohanással csupán egyetlen probléma adódik. Az iPad Pro az opcionálisan megvásárolható, felcsatolható billentyűzettel és tapipaddal konkrétan egy hibriddé alakul át. Szóval egyrészt a szakmai kérdések is nehezen érthetőek, a válasz pedig végképp furcsa, hiszen épp a laptopos teljesítményszinttel próbálják eladni a valóban jól sikerült óriástabletet. Márpedig egy tabletként, és billentyűzettel notebookként is használható, a tableteknél jóval erősebb eszközt épp úgy hívják, hogy… hibrid.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes  Wild Things / wildthings   Year: 1998 - usa  Denise Richards, Matt Dillon   Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.