Tech

Önmegsemmisítő üzenetek és 360 fokos videók Facebookon

Titkos üzenetet küldenénk, amely 1-2 órán belül megsemmisül? Szabadon mozgatnánk a fejünket és a hátunk mögötti világot is megnéznénk egy videóban? A Facebook most épp ezeken az újdonságokon dolgozik.

A Facebook az elmúlt években hatalmas változásokon ment keresztül, így például okostelefon fronton kettévált maga a Facebook alkalmazás és annak üzenetküldő funkciója, a Messenger. Mindkét szoftvert folyamatosan továbbfejlesztik, így például a Messenger révén már nemcsak szöveges üzeneteket, hanem fotókat, videókat, hangüzeneteket és akár az aktuális tartózkodási helyünk térképrészletét is villámgyorsan elküldhetjük ismerőseinknek.

Az említett funkciók sokszor jó szolgálatot tehetnek a hétköznapokban, a Messenger most bejelentett legújabb funkciójának hasznosságáról viszont hosszasan lehetne vitatkozni. Lényeg a lényeg, a Facebook üzenetküldő megoldásával akár már tiszavirág életű üzeneteket is lehet küldeni, melyek a bepötyögésüket és elküldésüket követően egy órával maguktól eltűnnek. Az új funkciót első körben Franciaországban teszteli a Facebook, és amennyiben elnyeri a felhasználók tetszését, a későbbiekben világszerte elérhetővé válhat.

facebook-onmegsemmisito-uzenet

Eközben a közösségi oldalon tovább reszelik a 360 fokos videók beépítésének lehetőségeit is. Nemrég egy valóban látványos Star Wars részlettel már bemutatták, hogy néz ki a szolgáltatás, de szeptemberben még csak a Facebook böngészős változatában, valamint az Androidon futó alkalmazásban lehetett használni. Most bejelentették, hogy már az iOS rendszer, valamint a Gear VR szemüveg is natív támogatást kapott, így ha valaki mostantól például iPhone-on nézeget egy ilyen speciális kisfilmet, elég csak körbefordulnia, vagy a telefont forgatnia, hogy teljesen szabadon nézelődjön a videón belül.

Persze egyelőre viszonylag kevés az ilyen videó, hiszen az ilyenek rögzítéséhez speciális eszközparkra van szükség, de a Facebook igyekszik partnerségekkel és közös fejlesztésekkel felturbózni az elérhető 360 fokos videók számát. Egyelőre olyan speciális kamerákkal, amelyek ilyen videók rögzítésére és akár közvetlen megosztására képesek, a Theta alkalmazással felvértezett Ricoh modellek például ilyenek. Ezen felül a Facebook hamarosan egy külön weboldalt hoz létre azoknak, akik minél jobb minőségű 360 fokos videókat szeretnének összevágni. És hogy milyen is egy ilyen videó? Itt van például egy a Walt Disneytől: böngészőben az egérrel húzhatjuk a kívánt pozícióba a képet, mobilokon pedig csak mozgassuk a kamerát a kívánt élményhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik