Tech

Megnyitotta mesterséges intelligenciája forráskódját a Google

Idén tavasszal jelent meg a Google személyes fényképkezelő alkalmazása, a Google Photos, amihez lenyűgöző keresőszoftver is párosult: egy deep learning nevű mesterséges intelligencia algoritmus segítségével a Google Photos kulcsszavak alapján keres képi elemekre.

Több ezer, sírkőről készült kép elemzésével ez a mesterséges intelligencia képes olyan sírkövek felismerésére is, amilyeneket még sose látott. Ugyanerre képes macskákkal, kutyákkal, fákkal, felhőkkel, virágokkal és ételekkel – írja a Wierd.

Az algoritmus persze nem tökéletes, de így is elég meggyőző. A keresőprogram bemutatásakor sok szakértő javasolta a Google-nek, hogy kérjenek pénzt a hozzáférésért, mert komolyan úgy gondolták, hogy ez lehetne a cég legfőbb bevételi forrása.

A Google azonban ma ennél továbbment. Nem eladta, hanem nyílt forráskódúvá, azaz mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé tette a TensorFlow-t; szerintük ez hatalmas lökés lehet a mesterséges intelligencia-kutatásokban, és több szem többet lát alapon abban is bíznak, hogy a külsősök is tudnak ténylegesen javítani a fejlesztésen.

Persze a cég nem adja ki minden titkát, jelenleg csak az AI egy része, néhány algoritmus nyilvános. A figyelemreméltó hardverparkjukhoz sem adnak hozzáférést (ha ezt meg is teszik majd, biztosan nem lesz ingyen), viszont a most nyilvánosságra került adatok valóban rengeteget segíthetnek a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakembereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik