Tech

Mark Zuckerbergtől nem lehet megszabadulni

Legalábbis Facebookon nem lehet blokkolni a szolgáltatás alapítójának profilját. Érdekes, hogy ezt most kapta fel a világsajtó, pedig már öt éve is így volt.

A napokban szenzációként cikkeztek a nemzetközi lapok arról, hogy a Facebookot alapító Mark Zuckerberg saját, személyes profilját nem lehet letiltani. Mondjuk jó kérdés, miért tenné ezt bárki, hiszen akinek Zuck nem az ismerőse, annak viszonylag ritkán bukkanhat fel valamilyen általa írt, vagy megosztott tartalom, de ez van, az ember kíváncsi és kalandvágyó, valaki megpróbálta, és nem sikerült.

Naná, hogy mi is megpróbáltuk, mert ugyebár mit nekünk, Nagy Testvér, meg hát a lázadás és engedetlenség úgyis a magyar nép sajátja, legalábbis ezt mondják. Szóval elhoppanáltunk Zuckerberg oldalára, megnyomtuk a három pöttyös hivatkozást, és a lenyíló menüben kiválasztottuk a Tiltás opciót. Ténykeg akarjuk? Tényleg. Aztán bumm, egy félig lefordított hibaüzenet fogadott, miszerint ezt az oldalt most nem lehet blokkolni, csak olyanokat, amik a Facebook szabályzatai ellen védenek. Íme.

facebook-tiltas-02

Egy kis utánaolvasással azonban meglett a válasz: nem csak Zuckerberg oldalával ez a helyzet, hanem több olyan személy saját profiljával is, akik hírnevük, vagy népszerűségük miatt sokak szimpátiáját illetve ellenszenvét válthatják ki. Az emberek ugyanis szeretik a nekik nem szimpatikus embereket blokkolni Facebookon, és minél népszerűbb valaki, annál többször kérik az illető letiltását. Ezt pedig a Facebook rendszere néha nem tudja, és nem is akarja kezelni, így néhány nagyon sűrűn kattintott profil esetében egyszerűen megszüntették ezt az opciót.

Szerencsére a legnagyobb sztárok, vagy épp leginkább vegyes megítélésű közszereplők általában már nem személyes profillal, hanem rajongói oldallal vannak jelen Facebookon, ilyenek esetében minden próbálkozásra működött a letiltás. Például ebben az esetben is. Megnyugtató.

facebook-tiltas-03

Nemzetközi szinten már nem is nagyon találtuk sztárok vagy politikusok személyes profiljait, itthon azonban vannak páran, akik a hivatalos oldaluk mellett még így is jelen vannak. Gyurcsány Ferenccel és Nagy Alekosszal próbálkoztunk, mindkettőt hagyta tiltani a rendszer, úgy látszik, velük kapcsolatban még nem olyan gyakori a blokkolási kérelem. Kettejük közül egyébként az egyiket visszaengedtük. Nem áruljuk el, melyiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik