Tech
The Toshiba company's new videophone, the Model 500 View Phone, being tested at the company's Tokyo headquarters, 6th May 1968.  (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Futurisztikus videotelefon-tervek a XX. századból

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 05. 09:31

A mérnökök már évtizedekkel a Skype és az Apple FaceTime megszületése előtt közelebb akarták hozni egymáshoz az embereket, de a technológia nehezen vált a sci-fi filmek és regények futurizmusából valósággá. Most bemutatjuk a legérdekesebb prototípusokat, a videotelefon legikonikusabb filmvásznon való felbukkanásaival kiegészítve.
Korábban a témában:

Videohívás Fritz Lang 1927-es klasszikus sci-fijében, a Metropolisban

Ikonophone, 1927

Az AT&T prototípusa másodpercenként 18 képkockát volt képes továbbítani, de csak egy irányban, így csak a hívott fél látta a tőle harminc kilométernyire ülő hívót. A harmincas évektől kezdve több mint kétszáz mérnök és tudós dolgozott a kétirányú videokapcsolat megoldásán, melyet végül három évtizeddel később sikerült létrehozni.

Fotó: Early Television

Jelenet az 1929-es High Treason című filmből

Fotó: horrornews

Az első működő, széles körben használható szolgáltatás, 1936

A Harmadik Birodalom postája 1936-ban nyitotta meg a Berlint Lipcsével és Hamburggal összekötő vonalat, melyeket a városokban kialakított állomásokon lehetett igénybevenni. A Dr. Georg Schubert által tervezett rendszer másodpercenként 25 képkockát továbbított, a hívásban résztvevő felek pedig egy húsz centiméter átmérőjű képernyőn keresztül láthatták egymást.

18mxlw73f8okjjpg

A szolgáltatást a nagy sikerre való tekintettel megnyitása után két évvel még három városra (Leipzig, Nüremberg és München) terjesztették ki.

A második világháború kitörése azonban ezeket az állomásokat is elsöpörte: 1940-ben megszűntek, és a háború után sem indultak újra.

Fotók: Flickr/Wolf és earlytelevision

A gyárigazgató Charlie Chaplin klasszikusában, a Modern időkben (1936) előszeretettel szólt rá a munkakerülő beosztottaira – természetesen videotelefonon

Az első, nagy számban is gyártható eszköz, a Bell PicturePhone (1956), melynek tervezői óriási jövőt jósoltak.

Az újításairól ismert Bell Labs úgy gondolta, hogy a nyolcvanas évek közepéig több, mint hárommillió háztartásban üzemelnek majd ezek a kis dobozok, de az 1964-es New York-i Világkiállításon bemutatkozó PicturePhone nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Néhány évvel később a cég három állomást állított fel az Egyesült Államokban (New York, Chicago, Washington D.C.), melyek azonban mindössze egymással tudtak kommunikálni. A szolgáltatás hihetetlenül drága volt, egy háromperces beszélgetés akkori árfolyamon 16-27 dollárba került, (mai árfolyamon, átszámítva 30-55 ezer forint), így nem csoda, hogy a Bell gazdája, az AT&T telekommunikációs vállalat végül 1973-ban kukába dobta az egész projektet.

A végleges PicturePhone korántsem nézett ki olyan jól, mint a világkiállításon bemutatott áramvonalas példány.

Most már tudjuk, hogy a cég hajszálpontosan három évtizeddel (ekkor született meg a Skype) előzte meg korát.

Fotó: miedl.net Early Television és The Phone Booth

A Hughes Tronotron, melyet navigációt segítő térképek és fotók küldésére fejlesztett ki a Hughes Aircraft Company, de a cég ezen, 1956-ban megjelent reklámja szerint hamarosan lehetségessé válik vele az arccal történő telefonálás is. Nem így történt.

18mxlwb1jiga3jpg

Fotó: Paleofuture

Ha az amerikaiaknak van, nekünk is kell – gondolhatták a svéd Ericcson mérnökei, így a hatvanas évek derekán ők is nekifutottak egy készülék kifejlesztésének.

A kormányhivatalok és cégek számára tervezett, dokumentumok megmutatására ötletes, kamera elé húzható tükörrel felszerelt eszköz hosszú éveken át volt tesztfázisban, de áraitól a potenciális felhasználók nem voltak túlzottan elragadtatva, így 1977-ben az Ericcson befejezte a fejlesztését.

Tage Erlander svéd miniszterelnök a népszerű újságíróval és showmannel, Lennart Hylanddal beszélget, 1969
Tage Erlander svéd miniszterelnök a népszerű újságíróval és showmannel, Lennart Hylanddal beszélget, 1969
Fotó: Ericssonkrönikan/Wikimedia Commons és Ericsson History

A 2001: Űrodüsszeia (1968) híres jelenete, melyben Dr. Heywood R. Floyd felhívja kislányát

A Toshiba View Phone 500-as modellje a hatvanas évek végéről

The Toshiba company's new videophone, the Model 500 View Phone, being tested at the company's Tokyo headquarters, 6th May 1968. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Fotó: Keystone/Hulton Press/Getty Images

A japán Matsushita koncepciója 1968-ból, melyet különböző technológiai vásárokon és áruházakban kiépített zárt rendszerben próbálhattak ki a látogatók, de a termék az utcákra sosem jutott el.

Fotó: oebl

A francia MATRA Visiophone-ja, 1970

18mxlw92gz3s9jpg

A CIT-Alcatellel és a Thomson-Brandttal közösen kifejlesztett Visiophone mai árfolyamon 1,7 millió forintért volt megvásárolható, emiatt pedig alig néhányat adtak el belőle. Eredetileg cégen, vagy kormányhivatalokon belüli hívások lebonyolítására szánták.

Fotó: Wikimedia Commons

A VidPhon, melyen keresztül a Rick Deckardot alakító Harrison Ford felhívja Rachel-t (Sean Young)

18mxz52vaqgwmpng

Az eredeti forgatási kellék egyébként néhány héttel ezelőtt került kalapács alá, ezen a videón minden részlete jól látható:

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.