Tech

Már kipróbálható a titkosított csevegőprogram

A megfigyelési botrányok közepette egyre népszerűbb a Tor böngésző és a mögötte elérhető "sötét internet". Mostantól olyan üzenetküldőt is kínál a Tor fejlesztője, amelyet használva állítólag nem kell félnünk a lehallgatástól.

Edward Snowden “óta” a korábbinál is többen kezdtek aggódni azon, hogy internetes aktivitásukat megfigyelhetik. A nonprofit szervezetként működő Tor projekt által kifejlesztett onion protokoll, valamint az ezt használó Tor böngésző azóta nagy népszerűséget szerzett azok között, akik valamilyen okból szeretnék eltitkolni, miket keresgélnek a weben. Különféle hatóságok máig próbálják feltörni valahogy a kapcsolódó technológiát, hiszen az “egyszerű” paranoiások mellett valóban akadnak pedofilok, drogvásárlók és egyéb sötét üzelmekre kíváncsiak is a Tor felhasználói között. Az orosz kormány konkrétan közbeszerzéses keretek között próbált olyan szakértőket találni, akik képesek kijátszani a Tor titkosítását, mivel sok politikai aktivista is a Tor böngészővel elérhető “darknetre” költözött.

A böngészés biztosításával azonban nem állt le a projekt, a napokban béta változatban elérhetővé vált a Tor Messenger, amely gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a Google Hangouts, vagy a Facebook Messenger, csak épp titkosított, feltörhetetlen, lehallgathatatlan formában. Az OTR, azaz “Off-the-Record” protokoll minden üzenetet titkosít és a Tor hálózatán küld át a címzetthez, viszont a csevegő beüzemelése ettől még kifejezetten könnyű, mert a hagyományos üzenetküldő protokollokat is ismeri, így a Facebook Messengerben vagy Google Hangoutson meglévő ismerősök listáját gyorsan át tudjuk húzni az új szoftverbe is.

A Tor egyik vezetője, Kate Krauss ezekkel a szavakkal indította el a csevegő bétáját: “A Tor Messengerrel a beszélgetés titkosított és a világ felé anonim, így rejtve marad a kutakodók elől, akár egy külföldi állam kormányáról beszélünk, akár valakiről, aki csizmákat akar neked eladni”.

tor-messenger

Ajánlott videó

Olvasói sztorik