Tech

A Facebook direkt lelassítja az internetet

A Facebooknál a 4G helyébe hetente egyszer visszajön a jó öreg 2G. Nyugalom, a felhasználók ebből nem éreznek meg semmit, sőt.

Magyarországon jelenleg már az összes mobilszolgáltatónak van villámgyors LTE, vagyis 4G mobilnete, és a fejlett nyugati országokban is már a több Mbit/s-os mobilnet sebességhez vannak hozzászokva az előfizetők. A fejlettebb hazai környékeken a vezetékes internet sebessége akár meg is haladhatja a 100-150 megabitet, manapság egy filmet, vagy egy sorozat-epizódot letölteni jó esetben kevesebb, mint egy perc. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fejlődő országokban mind a mai napig leginkább csak 2G tempót kapnak a mobilosok (és egyébként azért itthon is akadnak még vakfoltok, khm, khm), és ezzel többek közt a Facebook is teljes mértékig tisztában van.

Éppen ezért a Facebook házon belül elindította a “2G Tuesdays”, vagyis “2G keddek” kezdeményezést, melynek lényege, hogy alkalmazottai hetente egyszer, kedden egy órára 2G sebességű lomha internetet használhatnak csak, vagyis a gyakorlatban tapasztalhatják meg, hogy a világ másik felén élők tömegei milyen lassú internetkapcsolatot kényszerűek használni. A kezdeményezésben persze nem kötelező részt venni, de Zuckerbergék azért igyekeznek mindenkit rávenni a csatlakozásra, mert így a fejlesztők inspirációt kaphatnak arra nézve, hogyan tehetik még jobbá a szolgáltatást olyan területeken is, ahol a nagy helyet elfoglaló macskás videóknak, méretes képeknek és egyéb tartalmaknak esélye sincs megjelenni a lassú internetkapcsolat miatt.

A Facebook egyébként nemrégiben adta ki a Facebook Lite nevezetű, alig 252 KB méretű alkalmazását, melyet még lassú interneten keresztül is gyorsan le lehet tölteni: a még a régebbi és olcsóbb mobilokon is remekül futó applikáció a használata során minimális adatforgalmat generál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik