Tech

Akár fekve is dolgozhat az alakváltó székben

Azt már jó ideje tudjuk, hogy az ülő munka hosszú távon káros az egészségre, viszont állva dolgozni hosszú távon fárasztó, fekve meg számítógéppel nem igazán lehet. Egy amerikai startup megtalálta a megoldást.

Az Altwork nevű vállalkozás alapítóinak minden bizonnyal ugyanúgy fájt a háta, dereka és nyaka minden egyes 8-10 órás munkanap után, mint megannyi más sorstársuknak, akik számítógép előtt, asztalnál dolgoznak. Öt év alatt fejlesztettek ki egy olyan irányítható munkaállomást, amely könnyedén átalakítható bármilyen testhelyzetre úgy, hogy közben nem kell felkelnünk a gép elől, sőt a munkát is csak néhány gombnyomás erejéig kell abbahagynunk.

Az Altwork Station tulajdonképpen egy olyan multifunkciós bútor, amelynek elemeit mozgatható csatlakozások kötik össze, és ezek teljes elrendezését az asztalként szolgáló elemen található vezérlőpanelről állíthatjuk kedvünk szerint. Alapértelmezésben lehet persze egy olyan kényelmes szék, amely elé egy billentyűzetnek és egérnek fenntartott asztalkát szereltek, fölötte pedig a monitort rögzítő kar található. Ha azonban kicsit felkelnénk, pár gombnyomással úgy változik álló munkaállomássá az egész, hogy közben ki se kell szállnunk belőle. Ugyanígy akár félig, vagy akár teljesen fekvő pozíciót is kialakíthatunk ugyancsak azzal együtt, hogy az átalakulás közben nem kell elmozdulnunk a bútorból.

altwork-02

A különféle testhelyzetekhez a kapcsolódó részek is idomulnak, így a monitor is beforog a fekvő pozíció fölé, de az asztalka is nagyjából függőleges irányba vált. Annak érdekében, hogy a billentyűzet és az egér ne pottyanjon az ülönkbe, az asztal alján mágneseket mozgathatunk a perifériák alá (bár mondjuk egy átlagos, műanyag PC billentyűzettel és egérrel meggyűlne a baja, de a sznobok úgyis csak Mac alapokon gondolkoznak).

Persze egy ilyen multibútor ára sem épp hétköznapi: egy ilyen furcsaságot 5900 dollárért, avagy magyar fizetőeszközre átszámolva 1,7 millió forintért lehet megrendelni. A súlyos ár miatt érzett fájdalom azért legalább olyan erős, mint az, amit egy hagyományos székekben töltött munkanap végén gerinctájt érzünk, és ezen még az sem enyhít sokat, hogy a nyitó készletet a gyártó akciós áron, “csak” 3900 dollárért, azaz 1,1 millió forint környékén kínálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik