Tech

Ünnepel a világ jótékony zsarnoka

Sokaknak Bill Gates az Ősgonosz, míg másoknak a Megváltó.

Bill Gates 60 éves. Az amerikai üzletember a világ leggazdagabb embere. A Forbes magazin listáján idén  huszonkettedszerre szerezte meg az első helyet. Vagyonának már kevesebb mint 13 százalékát teszi ki az általa negyven éve alapított Microsoftban lévő részesedése. A cég elnöki posztjáról tavaly köszönt le. Ideje javát a feleségével létrehozott jótékonysági alapítványának szenteli.

27 milliárd dollárral ő a világ legtöbb pénzt jótékony célokra adó embere is. Noha egyetemi tanulmányait a Harvard Egyetemen elkezdte a matematika szakon, tanulmányai untatták, nem is szerzett diplomát. Feleségével a Microsoftnál ismerkedett meg. Hét év után házasodtak össze, Melinda nem volt biztos abban, hogy a cégét minden más elé helyező férfi az ideális férj számára. Melinda az esküvő után kilépett a cégtől, majd három gyermeket szült.

Amikor a sörgyár is tejel

Bill Gates vagyonát befektetőcége, a Cascade Investment kezeli. Többek között részesedése van a Kanadai Államvasutakban, a legnagyobb latin-amerikai sörgyárban, a Four Seasons luxusszállodaláncban, a John Deere traktorgyárban és a mexikói Televisa médiabirodalomban, illetve a Newport News hajógyárban, de befektetőként Gates komoly érdeklődést mutat a biotechnológia iránt is.

Feleségével 15 éve hozta létre a Bill és Melinda Gates alapítványt. Az eleinte számítástechnikai irányultságú tervek (interneten elérhető nyilvános könyvtárak létrehozása) után a házaspár figyelme a szegény gyerekek támogatása és az orvosi kutatások (idén a malária elleni küzdelem)  felé fordult. Célul tűzték ki a gyermekhalandóság csökkentését, az Egyesült Államokban beindítottak egy lakhatási programot hajléktalan családoknak.

Darth Vader és valódi lovag

Bill Gates tíz éve kapott lovagi címet a brit királynőtől, elsősorban jótékonyságáért. Ugyanakkor választotta a Time magazin az Év Emberének. Ez azonban csak az egyik arca. A másikról azok a cégvezetők tudnának mesélni, akik szerint Gates volt az, aki tönkretette őket vagy azok a munkatársai, akik gyakran embertelennek tartották, mert a munkában könyörtelen és kérlelhetetlen. Ezt ő sem tagadta.

A Forbes magazin őt nevezte a technológia Darth Vaderének, a néhai Steve Jobs ősellenségének. Alakja gyakorta jelenik meg filmekben (pl. A szilikonvölgy kalózai, South Park) vagy játékprogramokban, mint a közutálat tárgya. Két éve született egy videó, ami néhány nap alatt megváltoztatta egy kicsit a világot. Lesley Chilcott rendező tízperces kisfilmje tarolt a neten. Gates akkor árulta el, hogy csajozott a programozással.

Néhány éve Bill Gates könyvében (Üzlet @ Gondolatsebességével) forradalmi változásokat jósolt a gazdasági életben, megalkotta a digitális idegrendszer fogalmát, amely a gondolat sebességével közvetíti az információkat.

Végül álljon itt néhány klasszikus idézet a születésnapostól.

Az összpontosítás a siker egyik kulcsa. Tisztában kell lennünk a képességeinkkel, hogy mihez értünk, és arra a területre kell fordítani az időnket és az energiánkat.

A siker rossz tanítómester. Tehetséges embereket abban a hitben ringat, hogy soha nem veszíthetnek.

Mindig egy lusta embert választok ki egy nehéz munkára. Mert ő talál egy könnyű utat az elvégzésére.

Az okos ember mindenre rá tud jönni a megfelelő adatokból.

Nincs rosszabb, mint amikor egy eleve rossz folyamatot automatizálnak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik