Tech

Széklet, majomfenék és randi: tényleg ezt keresik a magyarok az interneten?

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 10. 28. 09:00

A Google keresője azzal is segíteni próbál a felhasználóknak, hogy beírás közben a keresett szöveget igyekszik a legtöbbek által beírt kifejezésekkel kiegészíteni. Az eredmény sokszor mókás, vagy épp furcsa. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes találatot arról, mivel egészíti ki az ártatlanul induló, magyar nyelvű keresőkifejezéseket a rendszer - tehát mire is keresünk mi, magyarok a legtöbbször.
A Google keresője azzal is segíteni próbál a felhasználóknak, hogy beírás közben a keresett szöveget igyekszik a legtöbbek által beírt kifejezésekkel kiegészíteni. Az eredmény sokszor mókás vagy épp furcsa.

A régi közmondást úgy is lehetne ferdíteni, miszerint “az vagy, amire keresel”. Azt már minden bizonnyal sokan észrevették, hogy amikor elkezdünk beírni egy általunk keresett kifejezést, a Google keresője igyekszik kiegészíteni azt, méghozzá a legtöbb egyéb felhasználó által keresett szövegekkel. Mivel magyar nyelven kis hibahatár mellett csak magyarok keresnek, az így előbukkanó ajánlások azt is mutatják, hogy milyen témák izgatják leginkább internetező honfitársainkat. Hogy a folyamatba ne zavarjanak bele a Google által eltárolt személyes adatok, egy “szűz” gépen, bejelentkezés nélkül álltunk neki beírni néhány mondatot, a találatok között az alábbiakban szemezgetünk.

A “miért b…” kiegészítései máris színes képet mutatnak. Először is barnát, de aztán (kissé ehhez kapcsolódóan) a magyar foci válságáról érdeklődnek sokan, de akad itt mély történelmi aggódás, valamint szülői érdeklődés is.

A “miért f…” találataiban fele-fele arányban találunk nagy léptékűt és teljesen személyeset. Arra mondjuk lehet, hogy érdemes egy külön cikket áldozni, mit mond az internet arról, miért is fontos rendkívülinek lennünk.

És igen, a menekültkérdés itt is felbukkan, de rögtön utána azt tapasztalhatjuk, hogy a magyar netezők nagy része kissé bizarr kérdést intéz az alkoholproblémákkal küszködő Mariannhoz. Igaz, egy szoftveres kérdés után máris ivásra buzdít a nép. Ki érti ezt?

Ez a találat abból a szempontból is érdekes, hogy aki az első három kérdést beírta, egy idő után teljesen érthetően érdeklődik a negyedik téma iránt. Egyébként pedig, ha nem eszik a baba, nehezebben is áll fel. Csak szólunk.

A “miért p…” kiegészítéseiben ismét egy menekültgyanús kérdéssel nyitunk, majd a Hold pirosságát firtatják (segítünk, a légkörbe került por okozza a jelenséget), majd egy főemlős-anatómiai kérdés után jön a fájóan sok további kérdést felvető “miért pont kecske”. De komolyan, miért? És milyen kecske? És akarom én ezt tudni?

Ennyi, az első két kérdéssel máris megtaláltuk a Nagy Magyar Depresszió alappilléreit. A kutya meg a maradék palacsintáért remeg, ha pedig nem, akkor irány az állatorvos.

Ismét egy csodálatos társadalmi körkép az első három kérdésben. Biztos a kutya is azért ugat, mert utálja valamelyik csoportot. Vagy mindenkit.

Lépjünk túl az egyik népszerű kérdésben megfigyelhető nyelvtani szarvashibán, és csodálkozzunk rá arra, hogy a Föld egyik legfontosabb problémája, valamint a szivárvány alakja után a magyarok harmadik legégetőbb problémája, hogy hiányolják Berényi Andrást a Barátok köztből.

Azért a “hogyan…” kérdéskörben is akadnak gyöngyszemek. Ha például a B betűs listát alulról felfelé olvassuk, egy szép szerelmi történet bontakozik ki a szemünk előtt.

Nagyon reméljük, hogy a gyilkosság megúszására vonatkozó kérdés csak valamilyen filmcím. Viszont az mennyire szép már, hogy míg a fiúk arra kíváncsiak, hogyan udvaroljanak lányoknak, a lányok közben azt keresik, hogy kell ezeket a lelkes fiatalembereket elküldeni. Na, ezért fogy ez a szép nemzet, ezért.

Végül a Z betűnél egy érdekes leletre bukkanhatunk. Bár a hülyéket nehéz összezavarni, hiszen általában azért hülyék, mert össze vannak zavarva. A szülés meg több tapasztalt ismerős véleménye szerint csak annak szép, aki éppen nem csinálja, meg persze utólag megszépül. Mindenesetre csak az olvasson utána, aki tényleg csinálni akarja, a többiek maradjanak meg a csomagot hozó gólya gondolatánál.

Olvasóink találkoztak már vicces vagy meglepő Google-kiegészítéssel? A saját találatokat várjuk a kommentek közé!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.