Tech

Tényleg jön a fizetős YouTube

Október 28-án, tehát jövő szerdán indul egy olyan szolgáltatás, amiről már régóta szóltak pletykák: valóban fizetős lesz a YouTube. De nem kell megijedni, azt továbbra is ingyenesen megtehetjük, amit eddig megszoktunk, nézhetünk a cuki kiscicáktól egészen a zúzdametal klipekig bármit, amihez csak kedvünk tartja.

A havi 9,99 dolláros előfizetés fejében három extrát kapunk. A YouTube Red névre keresztelt extra csomagban egyrészt eltűnnek a reklámcsíkok és egyéb beépített hirdetési felületek, a teljes reklámmentesség természetesen a böngészőben futó és a mobilos appban nézett videókra egyaránt vonatkozik. Fontos újdonság az is, hogy a fizetős ügyfelek mostantól le tudják menteni eszközeikre a nekik fontos videókat, így azokat később is meg tudják nézni, akár olyankor is, amikor valamilyen internet-elérés nélküli helyen tartózkodnak. Harmadrészt egy kicsi, de annál idegesítőbb probléma is megszűnik azoknak, akik kicsengetik a havidíjat: mobilon végre a háttérben is futhat majd a YouTube app, tehát a zene nem hallgat el akkor, ha másik alkalmazásra váltunk, vagy lezárjuk a mobil kijelzőjét.

Az új funkciók mellett olyan exkluzív tartalmak is érkeznek, amelyek csak a Red előfizetőinek lesznek elérhetőek. Az viszont ügyes húzás, hogy a Red-ért már nem kell külön fizetnie azoknak, akik a Google Play Music zeneszolgáltatás előfizetői, ezzel a vállalat erőteljes gyomrost visz be az egyébként is megtorpanó Spotifynak, valamint az egyelőre gyorsan erősödő Apple Musicnak. Gyorsan azért még egyszer leírjuk, hogy a hagyományos, eddig megszokott YouTube használat továbbra is ingyenes marad (a reklámokat pedig valamilyen böngésző-kiegészítővel már egész jól blokkolhatja, aki egy kicsit próbálkozik, bár ennek jogszerűsége továbbra is kérdéses). Végezetül íme, itt a YouTube Red beharangozója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik