Tech

Regisztrálni kell a drónokat – fókuszban a biztonság

Az elmúlt időkben nagyon elszaporodtak az égben repkedő drónok, így a hatóságoknak mindenképpen lépniük kell.

Nem is olyan régen még csak a kormányzati szervek és a professzionális felhasználók rendelkeztek drónokkal, mostanság azonban már rengeteg kezdő felhasználó is ilyen spéci eszközöket reptet az égen, ami nem is meglepő, hiszen lényegében már szinte minden boltban lehet vásárolni kisebb-nagyobb modelleket. Ahogy egyre jobban telítődik a légtér, úgy a hatóságok is egyre komolyabban odafigyelnek ezekre az eszközökre.

Az Egyesült Államokban például egy olyan munkacsoportot hoznak létre, melynek tagjainak a biztonságos és kontrollált drónhasználatról kell gondoskodniuk. A 25-30 főt számláló munkacsoportban képviseltetni fogják magukat többek közt az eszközök gyártói és a szövetségi hatóságok szakértői is. Rövidtávú cél, hogy a repülő kütyüket használatba vétel előtt regisztrálni kelljen, mely alól csak a kisméretű, leginkább játék kategóriás drónok jelenthetnek kivételt.

A munkacsoportnak az lesz a feladata, hogy a drónok használatát minden korábbinál biztonságosabbá tegye – az USA-ban nem ez az első ilyen kezdeményezés, hiszen államonként különböző törvények szabályozzák a néhány éve még nem is létező kütyük használatát. Például egyes helyeken meghatározták, hogy magánterület felett minimum 107 méteres magasságban lehet drónokkal repkedni. A szabályozásra egyébként valóban szükség van, ha megnézzük, hogy az USA területén 2014-hez képest idén duplájára nőtt a drónok okozta károk száma. Villanyvezetékekbe akadnak, közúti baleseteket okoznak, ráadásul az ilyen jellegű esetek mellett sokszor a magánterületek védelme is kérdésessé válik. A repülő kütyükkel kapcsolatban egyébként Európában még nincs egységes szabályozás, így itthon egyelőre viszonylag korlátozások nélkül reptetheti őket bárki, de ettől még érdemes nagyon odafigyelni, hogyan használjuk a sokak számára még mindig szokatlan eszközöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik