Tech

Tanzániában bevezették a világ leghülyébb internettörvényét

A Nagy Testvér Afrikában is figyel, és egy egyszerű WhatsApp-üzenet miatt akár tíz évre is a rácsok mögé dughat.

A legtöbb afrikai az okostelefonján keresztül éri el az internetet, kapcsolattartásuk fő eszköze pedig nem a Facebook, hanem a minden nagyobb platformon elérhető Whatsapp, amelyen keresztül sokan online életük jókora részét élik. És persze megosztanak egymással mindenfélét, ahogy azt mi magunk is megszokhattuk: mémek, viccek, photoshopolt képek pörögnek az afrikai internetezők között is.

16524957132_e79006bfcb_z

Fotó: UNMEER

Rengeteg munkahelyen, köztük a napilapok szerkesztőségeiben is ezen keresztül osztják meg egymással az emberek ötleteiket, de persze a különböző csatornákon nagy számban repkednek a hangulatfotókat, híreket, egyszerű beszélgetéseket, politikailag nem túl korrekt vicceket, etnikai sztereotípiákat, és a többek közt emberevő szörnyekké photoshoppolt politikusok képeit tartalmazó üzenetek is.

Egy ilyen mémért már repülnénk is a hűvösre.
Egy ilyen mémért már repülnénk is a hűvösre.

Tanzániában azonban nem volt InternetKon vagy egyéb egyeztetés: az ország szeptemberben hozott kiberbűnözés elleni törvénye azonban gátat szab ennek a nagy számú közösségnek, hiszen a felhasználók egy egyszerű meztelen fotó elküldése miatt akár tíz éves börtönbüntetéssel is szembenézhetnek.

3068259410_7536f9aa6c_b

A kormány célja a törvénnyel egyébként az, hogy az eddig jogilag nem szabályozott bűnök, mint a rendszerellenes gondolatok megfogalmazása, hazugságok terjesztése, vagy pornográf tartalom megosztása is elnyerjék méltó büntetésüket.

Ennek sem örülnének.
Ennek sem örülnének.

Az október 25-én tartandó választások előtt alig másfél hónappal, szeptember elsején életbe lépett törvény rengeteg kritikát kapott, hiszen súlyosan korlátozza a sajtó- és gondolati szabadságot, valamint a magánélethez való jogot.

2823320396_f33d7b294a_b

Fotó: Jeff Knezovich

Több emberi jogi szervezet kérte már a törvény felülvizsgálatát és néhány helyen történő megváltoztatását, de a tanzániai kormány eddig nem tett semmit ennek érdekében.

Posztkép: Erik Hersman

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik