Tech

Drónokról szivárogtat Edward Snowden titkos társa

Ugyan Edward Snowden már Moszkva vendégszeretetét élvezi, adatszivárogtató társat kapott: az ismeretlen olyan dokumentumokat tett közzé, amelyek ismét nem tüntetik fel túl jó fényben az amerikai hírszerzést.

Két éve történt, hogy Edward Snowden nyilvánosságra hozta az amerikai megfigyelési botrány alapjául szolgáló dokumentumokat, és a WikiLeaks-nak eljuttatott katonai és doplomáciai titkok kirobbanásának már lassan öt éve. Mondhatni, ideje volt valami újabb szivárogtatásnak, Snowden eddig ismeretlen “harcostársa” intézett el. Ő is az amerikai védelmi minisztériumot célozta meg, de most főleg drónokkal kapcsolatos titkos dokumentumokról lebbentette fel a fátylat.

A The Intercept hozott le elsőként részleteket az anyagból, amelyből sok minden kiderül az amerikai hírszerzés pilóta nélküli repülős programjáról, és azokról a tevekről, amelyek szerint a drónokkal külföldi célpontokat támadnának, főként a Közel-Keleten, Afganisztántól Jemenig. A CIA és az egyesített különleges műveleti parancsnokság kézjegyeit viselő dokumentumokból ráadásul az is kiderül, hogy az amerikai drón-támadások 90, azaz kilencven százalékában nem a tervezett célpontot semmisítették meg. Volt olyan eset, hogy egy brit állampolgárt ahelyett, hogy elfogtak volna, végül megöltek egy ilyen támadás során, és arról is kapunk információkat, hogyan választják ki kormány-szinten, kinek kell meghalnia. Ez a folyamat állítólag egyenesen az elnöki székig is elér.

A most nyilvánosságra hozott adatokat minden valószínűség szerint egyetlen szivárogtató juttatta ki, viszont most először fordul elő, hogy a dokumentumok mellett az ismeretlen elkövető személyes véleményét tükröző üzenetet is hagyjon.

“A megfigyelés és listázás ilyen égbekiáltó formája – az emberek követése, listába rendezése, az, hogy számokat rendelnek hozzájuk, olyan adatlapokat, mint holmi baseball kártya, és egy világméretű harctéren minden figyelmeztetés nélkül halálra ítélnek – a legelső esettől kezdve rossz. Mi hagyjuk, hogy így történjen. És a mi alatt azt értem, hogy minden egyes amerikai polgár, aki most már hozzáfér ezekhez az információkhoz, de továbbra sem kezd semmit velük.”

A The Intercept egyébként kifejezetten egy olyan híroldal, amely a Snowden által kiszivárogtatott információk elemzésére alakult, és egyik alapítója, Laura Poitras rendezte a Snowdenről szóló, Citizenfour című mozifilmet. A film épp azzal végződik, hogy az Intercept másik alapítója, Glenn Greenwald Moszkvába utazik, ahol elmondja Snowdennek, új informátor bukkant fel, aki az amerikai drónprogramról szerez adatokat. A jelenetben egy diagram rajza is előkerül, ahol a felelősök listájának tetején az amerikai elnök áll – épp úgy, mint a most nyilvánosságra hozott dokumentumokban.

Az FBI már tavaly vizsgálódni kezdett egy állítólagos második adatszivárogtató ügyében, de a máig meg nem nevezett gyanúsított házkutatása során nem találtak semmilyen bizonyítékot. Arról sem szólnak a hírek, hogyan sikerült ismét kijátszani a védelmi minisztérium biztonsági rendszereit ahhoz, hogy az illető egyáltalán megszerezhesse a titkos dokumentumokat, valamint ahhoz, hogy észrevétlenül kijuttathassa a védett szerverekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik