Tech

A 4K a múlté: megnéztük, milyen a 8K

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 10. 15. 06:00

A Full HD és a 4K után érkezőben a 8K, mind kamera, mind pedig kijelző fronton.

Az elmúlt időkben szépen lassan kezdtünk már hozzászokni ahhoz, hogy az elektronikai kereskedések polcait ellepik a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontású 4K Ultra HD televíziós készülékek, azonban tévedés lenne azt hinni, hogy ez után egyszerűen már nem lehet hova fejlődni. A 2 megapixeles Full HD-t váltó 8 megapixeles 4K Ultra HD után ugyanis érkezik a 8K Ultra HD, mely nem kevesebb mint 7680×4320 képpontos, vagyis 32 megapixeles felbontással rendelkezik.

Az elmúlt években megrendezett szakkiállításokon szinte már az összes nagyobb tévégyártó demózott 8K készülékeket, a mostani párizsi Canon Expo 2015 rendezvényen azonban nemcsak képmegjelenítés, hanem képalkotás fronton is képviseltette magát az új technológia. A kiállításon járva testközelből ismerkedtünk meg a japán gyártó professzionális 8K kamerájával, mely másodpercenként akár 60 darab 32 megapixeles képet is képes rögzíteni: a kamera másodpercenként nem kevesebb mint 21 GB adatot produkál.

Meglestük továbbá a 8K kamerával felvett videóanyagokat is, természetesen olyan képernyőkön, melyek hasonló módon 8K felbontásúak, és nem mellesleg HDR kompatibilisek, vagyis a jelenleg használatos kijelzőknél jelentősen nagyobb a dinamikaátfogásuk. A 8K képernyőket nagyítóval nézve sem lehetett észrevenni egyetlen pixelt sem: amikor éppen egy könyv lapjait rögzítette a kijelzőre kötött kamera, akkor olyan érzésünk támadt, mintha nem is egy kijelzőt, hanem egy igazi könyvet néznénk nagyító alatt.

Az persze már más kérdés, hogy egyelőre még a 4K Ultra HD is éppen csak a szárnyait bontogatja és alig érhetőek el ilyen felbontású tartalmak, a 8K Ultra HD széles körben történő elterjedésére pedig várhatóan jó pár évet (vagy évtizedet) várhatunk még. Ráadásul a 8K előnyeit csak akkor élvezhetjük maximálisan, ha nagyon közelről nézzük a tévét, vagy pedig ha elképesztően nagyméretű televíziót vásárolunk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.