Tech

A Facebook véletlenül letiltott egy mondatot

A közösségi oldal egy ártatlannak tűnő mondatot blokkolt egy napig: úgy tűnik, a Zuckerberg-művek spamszűrője is félrehord néha.

Ha tegnap bárki angolul próbált volna egy közérdekűnek szánt információt belengetni Facebookon, egy gyakori kifejezés miatt nem sikerült volna elküldeni a bejegyzést. Egyre több felhasználónak tűnt fel ugyanis, hogy bármilyen formában szerepel az “everyone will know”, azaz a “mindenki meg fogja tudni” szókapcsolat, a közösségi szolgáltatás egyszerűen megtagadta volna a post közzétételét.

Ha bárki ezt a szöveget illesztette a bejegyzésébe, a Facebook egy felugró ablakban figyelmeztetést közölt, miszerint a rendszer spamként, szemétként érzékelte a próbálkozásunkat, mivel egy olyan kifejezést használtunk, amit “egyszerre túl sokan tesznek közzé”, ezért gyanús lehet. Érdekes, hogy ez a tiltás az oldal minden elemére kiterjedt, így például a Messengeren keresztül sem lehetett elküldeni semmi olyasmit, amiben ez a három szavas mondatrész szerepelt. A próbák során először csak az érintett mondat nem ment át a címzettnek, de pár perccel később a teljes üzenet eltűnt, a helyén csak egy figyelmeztetés maradt, miszerint blokkolt vagy káros tartalmat próbáltunk elküldeni.

Egy nappal később, bizonyára a sok panasz és bejelentés hatására a Facebook megszüntette a kifejezés tiltását. A cég biztonsági részlegének kommunikációért felelős embere, Melanie Ensign szerint csak véletlen okozhatta az esetet: a Facebook spamszűrőjét folyamatosan frissítik, hogy kártékony kódokat, vagy bármilyen egyéb nem kívánt tartalmat ki tudjanak gyomlálni, és a félautomata rendszerbe valószínűleg hiba folytán csúszott be ez az ártalmatlan mondatrész. Szóval, mostantól “mindenki meg fogja tudni”, hogy az “everyone will know” újra postolható. Csak azt nem tudjuk, melyik lesz a következő véletlenül blokkolt kifejezés. Például a hírhedtté és közkedveltté vált Simicska-idézet Orbánról? Pedig az csak két szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik