Tech

Van, ahol már megállapodott az Uber és az adóhivatal

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 10. 08. 12:44

Európában elsőként Észtország adóhivatala állapodott meg az Uberrel, sőt ennél fontosabb lépést is terveznek. Partnerségre lépve újfajta adózási módszert dolgoznak ki, amely elősegítheti az alternatív taxitársasághoz hasonló szolgáltatások hivatalos működését.
Itthon még mindig billeg a közösségi fuvarozásban jeleskedő Uber jövője, néhány országgal arrébb viszont már fel tudtak állni a padlóról.

Precedens értékű megállapodás született az Észt Adó- és Vámhivatal, illetve az Uber között. A megállapodás értelmében az Uber részt vesz egy egyszerűsített, digitális adóbevallási rendszer kifejlesztésében, melyet az észt egyéni vállalkozók használhatnak majd. A rendszer próbaüzeme 2016-ban indul. Ez a megállapodás jó példa lehet Európa többi országa számára is. Az észt adóhivatalt az Uber közleménye innovatívnak nevezte, valamint nyitottnak az előremutató megoldások iránt. A szervezet most az “alternatív taxitársasággal” közösen új adóbevallási platformot fejleszt. A cél egy olyan modern, online felület kialakítása, amely az észt egyéni vállalkozók egyszerűsített adóbevallását támogatja.

Az Uber és az észt adóhivatal közös munkacsoportja elsőként az Uber autós partnerein teszteli majd az új adóbevallási platformot, amely a tervek szerint 2016-ban indul. Az észtek azért választották az Ubert partnernek, mert a technológiai vállalatnak komoly tapasztalatai vannak a készpénzmentes digitális szolgáltatások terén szerte a világban. Szóval van, ahol ez előnynek számít, nem boszorkányüldözésekre ad okot, mint kicsiny hazánkban, ugyebár.

Mark MacGann, az Uber regionális közpolitikai vezetője így kommentálta a fontos döntést: “Az elektronikus pénzügyi tranzakciók – amilyeneket az olyan digitális vállalatok alkalmaznak, mint például az Uber – átláthatóvá és követhetővé teszik az eddigi, készpénzen alapuló pénzforgalmat mind a hatóságok, mind pedig az egyének számára. Örömmel teszünk eleget az észt adóhivatal kérésének, hogy részt vegyünk ebben a közös projektben, amelynek révén az Uber autós partnerei és a többi egyéni vállalkozó egyszerűen és könnyen tehetik meg adóbevallásukat”. MacGann hozzátette, szeretnének együttműködni más nemzeti hatóságokkal is, hogy olyan közös megoldásokat találhassanak, amikkel a fogyasztók és az állam egyaránt jól jár, és a digitális gazdaság is tovább növekedhet. Az észt példa egyben mérföldkő, hiszen európai adóhatóság most először lép hivatalosan partnerségre az Uberrel. Várjuk a hasonló fejleményeket itthonról is…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.