Tech

Nemsokára többféleképpen lájkolhatunk Facebookon

Régóta várnak arra a Facebook felhasználók, hogy a kissé egysíkú lájk gomb helyett, vagy amellett több lehetőségük legyen "minősíteni" a megosztott tartalmakat. Ha hihetünk a híreszteléseknek, már tesztelik az új funkciót.

Lájkold a postom! Persze, ez idáig rendben is van, több éve működik ez a rendszer a Facebookon, én megosztok valamit, az ismerőseim pedig egyetlen, gyorsan rákattintott lájkkal jelzik, hgy kedvükre való volt a tartalom. De mi a helyzet akkor, ha gyászhírt teszek közzé, vagy a szilánkosra tört lábam gipszeléséről egy fotót, esetleg beírom, hogy ellopták az autómat? Ilyenkor a lájkolás kissé felemás eredményt hoz, az olyan megoldásoktól meg agyrágóbogarat kapok, amikor a “Meghalt XY, a lájk itt a részvét jele” jellegű próbálkozásokat olvasok.

A Facebook sokáig kitartott az egyetlen gomb elve mellett. Egyrészt azért, mert Mark Zuckerberg szerint nem akarnak a Reddit útjára lépni, és lehetőséget adni arra, hogy negatívreakciókkal “húzzanak le” embereket az olvasók. Másrészt pedig az egyetlen kattintásos lájk még mindig a gyorsaságával hódít, nem kell gondolkodni, nem kell valamilyen kommentben odaírni, hogy tetszett valami, durr a kis hüvelykujjra, és máris mehetünk tovább.

Mostanra azonban annyira sokrétű lett a Facebookon megosztott tartalmak köre, hogy tényleg egyre nagyobb igény van egy kissé szofisztikáltabb megközelítésre. Zuckerberg szeptemberben el is szólta magát egy fórumon, de csak annyit árult el, hogy dolgoznak olyan módszereken, amik “jobban kifejezik az érzelmeket a lájk gomb lehetőségein túl”.

facebook-like-01

Az Engadget spanyol nyelvű aloldala most belsős információkra hivatkozva azt állítja, már meg is van, hogy fog kinézni a “kiterjesztett lájk”. Az azóta terjedő elképzelések alapján gyorsan mi is összedobtunk egy vázlatot, ez látható a fenti képen (ami tehát csak koncepció, a végleges változat egyáltalán nem biztos, hogy ilyen lesz). A módszer valószínűleg az lesz, hogy az egyszeri kattintás továbbra is lájkot eredményez, de valamilyen extra módszerrel (lenyíló ablakban, vagy mobilon hosszú nyomásra) alternatív reakcióikonok is megjelennek, amik közül kiválaszthatjuk a nekünk épp megfelelőt. A lájk mellett egy szív szerepel a listában, valamint öt fejecske, egy nevető, egy mosolygó, egy csodálkozó, egy szomorú és egy dühös. Tehát “diszlájk gomb” továbbra sem lesz, de a “lájkold, ha te is sajnálod” jellegű hibrid postoknak véget vethet a reakciók kiterjesztése. Arról viszont még semmit sem tudni, mikor lesz elérhető ez a funkció, valóban pontosan így működik-e majd, és a világ minden részén elindul-e a lájkolás bővítése. Mindenesetre a cikk alatt a lájk annak a jele, hogy tetszik az ötlet. Vagy a cikk. Vagy bármi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik