Tech

Nikon D5: érkezőben az új nagyágyú

A japán gyártónál már javában folyik a legújabb professzionális kategóriájú DSLR készülék fejlesztése.

A Nikon 2012-ben leplezte le abszolút felső kategóriás tükörreflexes digitális fényképezőgépét, a D4-et, melynek tavaly D4s néven mutatkozott be az utódja, és amely gépet nyáron az EISA szervezet a világ legjobb profi fotómasinájának választott. A fejlesztések természetesen egyetlen percre sem lankadnak a japán gyártónál, így hamarosan a D4s is megkapja majd az utódját.

A legfrissebb pletykák arról szólnak, hogy a Nikon várhatóan a 2016 legelején megrendezendő CES szakkiállításon leplezi majd le a D5 névre keresztelt újdonságot. Jól értesült források szerint a külcsín nem sokat változik, ellenben a 16 megapixeles felbontású Full Frame CMOS szenzor átadja a helyét egy 20 millió képpontot felvonultató képérzékelőnek. Az új modell ezenkívül már nem 51, hanem 173 autofókusz ponttal fog rendelkezni, bár egyes források 107 AF-pontról tesznek említést. Fontos újdonság továbbá, hogy maximális felbontás mellett már nem 11, hanem 15 képkocka/másodperces elképesztő sebességgel lehet majd fényképezni a géppel.

Az újdonság lelke állítólag az MN2WS03101A típusjelzésű vadonatúj képfeldolgozó processzor lesz, mely könnyedén elboldogul akár a 4K Ultra HD felbontású videókkal is, melyek sebessége 30, illetve 60 fps is lehet. Amennyiben beérjük Full HD felbontással, 120 fps lesz a jutalmunk. Ezenkívül arról is pletykálnak, hogy míg a D4s esetében ISO25600 a maximális natív fényérzékenység (kiterjesztett: ISO409600), addig a D5-ön akár már ISO102400 is beállítható lesz. A Nikon D5 legfőbb ellenfele nem más lesz, mint az ugyancsak hamarosan érkező Canon EOS-1D X Mark II.

Snap515

Ajánlott videó

Olvasói sztorik