Tech
Budapest, 2015. szeptember 30.
Pintér Sándor belügyminiszter (k) beszél meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2015. szeptember 30-án. Mellette Papp Károly országos rendőrfőkapitány (b) és Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pintérék bejelentették: itt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 10. 01. 09:08

Az állami rendszerek információbiztonságát nem lehet csak technikai eszközökkel biztosítani, biztonságtudatos magatartásra is szükség van – ehhez is hozzájárulhat az új intézmény.

Október elsején megalakult a Nemzeti Kibervédelmi Intézet – közölte a Belügyminisztérium. Az új szervezet megalapítását több jogszabályra vezetik vissza: 2013-ban például kormányhatározatot fogadtak el a „nemzeti kiberbiztonsági stratégiáról”, ugyanabban az évben pedig létrejött a magyarországi „kibervédelmi” szervezetrendszer is, az elektronikus infromációbiztonság érdekében.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet több meglévő intézményt olvaszt magába – a Kormányzati Eseménykezelő Központot, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóságot, valamint a Nemzeti Biztonsági Felügyelet keretében működő kibervédelmi igazgatási hatóságot.

Az új szervezet felhasználja a már meglévő nemzetközi kapcsolatokat és újakat épít. A hazai állami elektronikus rendszerek biztonsága az elmúlt években határozott fejlődésnek indult, de a teljes körű biztonsági szint eléréséhez még sokat kell tenni – áll a közleményben. Vezetői, fejlesztői, üzemeltetői és felhasználói szinten is növelni kell az információvédelem tudatosítását, mert kizárólag technikai eszközökkel nem lehet megvalósítani az állami rendszerek védelmét, szükség van a biztonsági technikai fejlesztések mellett a biztonságtudatos magatartásra és az ehhez kapcsolódó szervezetrendszerre is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.