Tech

A szírek is a Google-höz fordulnak segítségért, csak nekik az életük múlik rajta

Az „elsősegély égési sérülésekre” és a „mesterséges lélegeztetés” népszerű keresőszó, de a magyar-szerb határon látott csatajelenetek óta hazánkra is egyre többen kíváncsiak.

Az AJ+, az Al Jazeera közösségi hírportálja készített videós összefoglalót arról, hogy az egyre kilátástalanabbá váló polgárháborús helyzetben az internetező szíriaiak mire keresnek rá leggyakrabban a Google-ön.

Az emberek ott is az internethez fordulnak, hogy megtudják például, merre van a legközelebbi kórház – a „Szíriai Vörös Félhold Kórház”, a „Szíriai Vöröskereszt” és a „Damaszkuszi Vörös Félhold Kórház” még innen nézve is egy egészen hétköznapi keresésnek tűnik, de a leggyakoribb keresőszavak közt vannak olyanok is, mint „égési sebek kezelése otthon”, „elsősegély égési sérülésekre”, „életfunkciók fenntartása kórházba szállítás előtt” és a „mesterséges lélegeztetés”.

Nem csoda, hogy a szírek tömegesen hagyják el otthonukat, így arra is sokan keresnek rá, hogyan lehet eljutni például Európába. „Bevándorlás Németországba”, „menedékjog Németországba” – ebben a témában ez a két leggyakoribb szóösszetétel. Odáig viszont el is kell jutni, így rengetegen érdeklődnek „Görögország térképe”, valamint a „Törökországot Görögországtól elválasztó tenger” után is.

Amióta Magyarország bekeményített a menekültekkel szemben és az egész világot bejárták a képek arról, hogyan próbálják a hatóságok megakadályozni a határátlépést, ugyancsak rengetegen néznek utána a Google-ön a „magyarországi hírek”-nek és ütik be a keresőbe, hogy „szíriai menekültek Magyarországon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik