Tech

Ezt kell telepítenie, ha nem akarja, hogy a csíra 24 újságírói hazudjanak önnek

Körülbelül egy hete jelent meg az Apple mobilos és tabletes operációs rendszerének frissítése. Az iOS 9-ben van egy csomó tök jó és érdektelen dolog is, de most nem ezekről lesz szó. Az Apple ugyanis most először vezette be a rendszerszintű tartalomszűrést az eszközeiben.

Ez korábban böngészőkön már létezett, ad blockernek hívják. Elég telepíteni, és a kiegészítő onnantól fogja letiltja a reklámokat az összes megnyitott oldalon. Ezt úgy éri el, hogy megtiltja azoknak a címeknek az elérését, amik ezeket a reklámokat szolgáltatják.

Árnyoldalak

Nem olyan sok ilyen cím van egyébként, de a legfontosabbak a Google-höz tartoznak. Ezért is fontos az Apple mostani újítása. A Google legfontosabb bevételi forrása az online hirdetéspiac, itt egyértelműen ők a főnökök. Ha valamivel oda lehet nekik szúrni, az az Apple-nek csak jó.

Mint mindennek, sajnos ennek is van árnyoldala ( :'((( ). Az internetes tartalom ugyanis nem csak úgy van. Szinte mindenki hirdetésekből él, bármilyen kellemetlen is ez. Ha nem lennének hirdetések, én nem kapnám meg a fizetésemet és nem írkálnék hülyeségeket az internetre (ez a reklámok melletti érv). Ugyanígy a többi újságíró is. A mai online tartalompiac arra van berendezkedve, hogy a kedves olvasó ingyen olvashatja az újságok túlnyomó többségét, cserébe viszont meg kell néznie néhány reklámot.

Fránya tartalom

A reklámokkal pedig nem is az a legnagyobb baj, hogy meg kell őket nézni. Bármilyen fantasztikusra tervezzük ugyanis saját internetes webkikötőnket, a reklámok úgyis sokkal lassabban fognak betölteni, ez pedig iszonyatosan sokat vesz el az internet élvezeti értékéből. Hivatalosan erre fogta az Apple is a döntést. A reklámokat letiltó ad blockerekkel sokkal gyorsabb internetezni.

Na de tudják hogyan lehet még ennél is gyorsabban internetezni? Ha nem csak a reklámokat, de a tartalmat is letiltjuk. A Verge kiváló programozója csinált egy olyan tartalomszűrő appot, ami tökéletesen működik együtt az adblockerekkel. Utóbbi a reklámokat szűri ki, előbbi a tartalmakat. A Discontent alig egy dollárért kisimítja a ráncainkat, mert soha többé nem kell szembesülnünk semmilyen internetes tartalommal.

Kit érdekel?!

Mit mondott Orbán a menekültekről? Fogalmam sincs! Gyurcsány megint kizáratta magát az országból? Kit érdekel! Soros György pénzén lázít a 24 gyíkember újságírója az alakváltók érdekében? Hagyjuk már! Egyetlen dollárért megkímélheti magát az idegesítő tartalmaktól. Jó reklámnézegetést!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik