Tech

Ön venne 37 millió forintért szupertévét?

Ha a Full HD a múlt, a 4K pedig a jelen, akkor a 8K lehet a jövő, legalábbis a Sharp elképzelése szerint mindenképpen.

Bár egy csomó hazai háztartásban még mindig valamilyen hagyományos, “nem lapos” tévén mosolyog az aktuális szappanopera, a világ fejlettebb részén már a Full HD felbontású LCD is a múlté, és úgy tűnik, lassan a 4K-s csúcsmodelleknél is jobbat kell vennie valakinek, ha igazán menő szeretne lenni. A Full HD ugyebár 1920×1080 pixeles, vagyis lényegében 2 megapixeles felbontást jelent – a jelenleg forgalomban lévő televíziós készülékek túlnyomó többsége erre képes. A mostanában megjelenő, csúcskategóriás 4K Ultra HD tévék ezzel szemben már 3840×2160 pixeles, vagyis 8 megapixeles felbontást biztosítanak, ami tűéles képeket, hihetetlen részletességet jelent. És van tovább.

A nagy gyártók már évek óta elviszik szinte minden egyes szakkiállításra a 4K-nál négyszer nagyobb, a Full HD-nál pedig tizenhatszor nagyobb felbontású 8K tévéiket, azonban ezen készülékek kiskereskedelmi forgalmazásáról eddig nem sok szó esett. Most viszont a Sharp megerősítette, hogy októberben Japánban piacra dobja a világ első 8K televíziós készülékét, melynek árcéduláján 16 millió jenes (37 millió forint) összeg lesz olvasható.

Snap409

Az persze már más kérdés, hogy egyelőre vajmi kevés 7680×4320 képpontos, vagyis 32 megapixeles mozgókép tartalom érhető el, és az előrejelzések arról szólnak, hogy 2018 előtt nem is nagyon várható az ilyen natív 8K tartalmak térnyerése. Azt pedig talán hagyjuk is, hogy mikor lesz Magyarországon egyáltalán átlagos elvárás a 4K felbontású tévéadások vétele. A Sharp egyébként már 2012-ben bemutatta első 85 colos 8K prototípus tévéjét, mely a jelek szerint mostanra érett meg a sorozatgyártásra, csak az a kérdés, ilyen hihetetlen összegért, valamint azzal a tudattal, hogy még úgysincs mit nézni rajta, vásárol-e belőle bárki is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik