Tech

Körülnézhet az új Star Wars filmben! Mármint szó szerint, és most!

Azon sokan gondolkoztak már el, vajon mi a fenéért vásárolt a Facebook olyan cégeket, mint például amelyik az Oculus Riftet fejleszti. Mégis mit kezd egy közösségi szolgáltatás egy virtuálisvalóság-szemüveggel és a hozzá kapcsolódó, főleg filmes és videójátékos lehetőségekkel? A válasz egy szó: videó.

Már jó ideje szó van róla, hogy a Facebook megelégelte a YouTube egyeduralmát az online videós piacon, és saját, eddig eléggé elhanyagolt videós képességeit felturbózva nagyobb részt harapna ebből a piacból is. Ezt a háborút viszont nem lehet csak azzal a módszerrel megvívni, hogy egyre nagyobb és részletgazdagabb filmek lehetőségét adjuk meg a feltöltőknek. Oké, a full HD után jöhet a 4K, és majd ha a sávszélesség és a gép bírja, a 8K is, de ez már nem olyan irgalmatlanul izgalmas fejlődési út, ami mentén előzgetve igazán átvehetné bárki is a vezetést a videós világban. Épp ezért jön a szabadon nézhető filmek ideje, amikor nem csak azt a kameraállást látjuk, amit a rendező és az operatőr megszab nekünk, hanem virtuálisan bármerre forgathatjuk a fejünket, mintha valóban ott lennénk a filmben.

A Facebook most ezt a technológiát demonstrálja egy hihetetlenül jól eltalált videóval, ami ráadásul témáját tekintve ráült az idei év talán legjobban várt mozifilmjére, a Star Wars hetedik részére. Ugyan az otthon netezőknek (meg úgy egyáltalán, a világ 99,9 százalékának) még nincs modern VR szemüvege a teljes élményhez, de ha elindítjuk az alábbi videót, ilyen speciális hardver nélkül is csodálatos lesz a végeredmény. Elég az egérrel megragadnunk a képet, és elhúznunk valamilyen irányba, és máris szabadon nézelődünk, miközben a film halad előre. Telefonon nézve pedig annyi is elég, ha mi magunk forgunk körbe a videó lejátszása közben.

Amiért pedig az Ébredő erő alcímű űrmozi rajongóinak igazi csemege lehet a Facebook által kiválasztott demó, az az, hogy egy olyan bolygón nézhetünk körbe egy száguldó homoksikló nyergéből, amelyet eddig csak pár másodpercekre láthattunk az előzetesekben. A látvány szempontjából a Tatuinhoz hasonló, sziklás-sivatagos Jakku az új sztorivonal fontos része egy hatalmas űrcsata mementóival, többek között egy lezuhant csillagrombolóval, amelynek maradványait a rozsda eszi a homokban.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, íme az alig egy perces kisfilm, amelyet, ha csak egy icipicit is Star Wars rajongó a néző, mindenképpen újra és újra elindít majd, hogy a szabadon forgatható “virtuális fejjel” a világ minden egyes részletét végigkukucskálhassa. Kattintson az alábbi képre, és ha be van jelentkezve Facebookon, máris nézelődhet!

Star Wars VII 360 videó lejátszása

Ajánlott videó

Olvasói sztorik