Tech

Csak két kattintás a Gmail új trollszűrője

Konteókat árasztó nagynéni? Visszatérő pénzügyi tanácsadó? Kellemetlen ex? A Gmailben eddig sokat kellett dolgoznunk azon, hogy valaki ne zaklathasson, de ennek vége.

Ha valaki a Google levelezőszolgáltatását használja (és lássuk be, vagyunk ezzel páran így), eddig is elérhetett lehetőségeket arra, hogy letiltson olyan feladóktól származó leveleket, akik már az agyára mentek. Ehhez azonban eddig a beállítások között kellett turkálni, és készíteni egy külön szűrőt, ahol szinte függvényszerűen megadhattuk, hogy “ha feladó = XY akkor művelet = levél a szemetesbe”. Esetleg simán bejelölhettük az illető üzenetét levélszemétnek, ez viszont nem épp a legjobb megoldás, mert ilyenkor az illető levelei mellett a másoktól érkező, hasonló tárgyú vagy témájú levelek is a spam mappába kerülhettek.

Mostantól azonban minden érkező levél esetében mindössze két kattintás jelent megoldást a nem kívánt feladók eltávolítására. A levelek fejlécében, ahol alapvetően a válaszlevél gyorsgombja található, egy lenyíló menüt is elérünk a lefelé mutató kis háromszög megnyomásával. Ez eddig nem új, itt választhattuk ki néhány egyéb opció mellett, hogy a válasz helyett minden feladónak válaszoljunk, vagy továbbítsuk a levelet. Most azonban bővült a lista, elég csak kiválasztani a feladó blokkolása menüpontot, és máris egy olyan listába kerül az illető, akitől innentől nem érkezik semmi az Inboxba, ehelyett a levélszemét mappába kerül a tőle származó összes új tartalom.

gmail-blokk-02

A böngészőben megnyitható kliensben a héten kezdték aktiválni a funkciót, legtöbb olvasónknak már valószínűleg szintén elérhető a blokkolás, és néhány héten belül az androidos Gmail app is megkapja ezt a lehetőséget. Ha pedig időközben rájöttünk, hogy mégsem haragszunk az egyik blokkolt levelezőpartnerünkre, vagy netán mégis szeretnénk idegeskedni néha az általa küldött e-maileken, a beállítások között kiszedhetjük a letiltottak közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik