Tech

A Google megmondja a jövőt

Eddig is sokféle szolgáltatást kínált a világ legnagyobb keresőcége az internetes kutakodástól a mobilos rendszeren át a térképekig. A jövendőmondó szolgáltatása azonban zseniális, ha nem is így, ahogy előre gondolnánk.
Ha böngészőnkbe beírjuk a betagoogle.com címet, egy ismerős kezdőoldalra juthatunk: olyasmi ez, mint a Google hagyományos, webes keresője, csak épp a feliratok furcsák. Google Fortunetelling, azaz Jövendőmondó? Ráadásul a keresőmezőben is az áll, írjuk be nyugodtan bármilyen kérdésünket a jövővel kapcsolatban. Naná, hogy mindenki ki fogja próbálni. Szóval most csak az olvasson tovább, aki inkább a spoilereket szereti, ő bizony nem próbálgat semmi ilyesmit.
(…)
Pedig érdemes.
(…)
Tényleg. Mindenki kattintson ide és próbálja ki.
(…)
Komolyan. Katt.
(…)
Aki mégis itt lőné le a poént, a kép után folytathatja.
Google Fortune
Na jó, aki itt maradt, annak azért elmeséljük, miről szól az egész. Már akkor furcsán folytatódik a művelet, amikor bármit elkezdünk beírni a keresőmezőbe, a mondat ugyanis automatikusan tovább írja magát, és a “Where can I find a safe place”, azaz “hol találhatok biztonságra” kérdésre változik, és a javaslatok között is hasonló kérdések szerepelnek:
Vajon viszontláthatom még a családomat? Abbahagyják majd egyszer a háborúzást az emberek?
Aztán egy új oldal töltődik be, és itt már minden érthetővé válik. A Google ugyanis ilyen trükkös módon hívja fel a figyelmet saját, különleges akciójára, mellyel a menekülteken és rászorulókon segíthetünk. “Természetesen nem tudjuk megjósolni a jövődet. De 60 millió menekült ugyancsak azt kérdezi nap mint nap, vajon van-e számukra bármilyen jövő. Így hát egy hamis Google oldalt készítettünk, hogy felkeltsük a figyelmedet, hiszen ezek szerint téged érdekel a saját jövőd. Most akkor állj meg egy pillanatra, és gondolkodj el az ő jövőjükön” – áll a rövid üzenet az oldalon.
Innen lehetőségünk van Facebookon és Twitteren is megosztani a kezdeményezés hírét, vagy tovább kattintani menekültekkel foglalkozó szervezetek oldalaira. A Google egyébként nemrég egymillió eurós adományt ajánlott fel a migránsokkal foglalkozó szervezeteknek, és azt is bejelentette, hogy a rajtuk keresztül elküldött adományokat ötmillió eurós határig saját kasszájából megdupláz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik