Tech

Egész Európa felhőjét foltozzák Magyarországról

Magyarországra költözött az SAP egyik fontos szolgáltatóközpontja: az emberierőforrás-informatikai rendszereket támogató rendszer miatt tovább nő a hazai leányvállalat is.

Európában elsőként Magyarországon hozott létre felhő alapú támogatóközpontot az SAP: ez az új egység hárommilliárd forintos beruházás révén jöhetett létre, és közel hatezer nagyvállalat HR rendszereit kezeli minden szinten. Most körülbelül 80 fő dolgozik a központban, de a vállalat tervei szerint 2015 végére százan, néhány éven belül pedig akár több százan lehetnek a képzett szakemberek.

A támogatóközpont bemutatóján az SAP magyarországi leányvállalatának vezetője, Ablonczy Balázs elmondta, kifejezetten nagy szükség van egy európai felhő-központra, mivel a kontinensen működő cégek nem szívesen tárolnák adataikat Európán kívüli központokban. Magyarország szerencsére több szempontból is ideális az ilyen jellegű feladatok ellátására, ezért a mostani támogatóközpontot is sikerült Budapestre hozniuk.

Eurtópában azonban már nem kérdés a felhő használata vállalati szinten: az informatikai rendszerek üzemeltetése olcsóbb és hatékonyabb így. A most bemutatott támogatóközpont 6000 európai vállalat több tízmilliós felhasználói bázisát kezeli, ebből azonban csak alig 1200 hazai cég van. Amint a szakember elmondta, itthon jóval lassabban ébrednek rá a felhő alapú működés előnyeire, kevésbé nyitottak a változásokra, és néha pénzügyi szempontokból is igyekeznek a régi, már meglévő (bár sokszor elavult) saját rendszereiknél maradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik