Tech

Ultra HD: több száz 4K tévécsatorna indul

Amennyiben minden jól megy, a Full HD-nél jelentősen nagyobb felbontású Ultra HD adások hamarosan elárasztják majd Európát.

Ha bemegyünk egy elektronikai kereskedésbe, ott ma már rengeteg Ultra HD felbontású televíziós készüléket találunk, viszont Ultra HD felbontású televíziós adást sehogy sem tudunk nézni rajtuk. Ferdinand Kayser, a luxemburgi székhelyű műholdas szolgáltató, a SES vezetője úgy véli, hogy hamarosan végre a 4K tévéadások is komoly lendületet vesznek.

Emberünk úgy véli, hogy 2020-ban világszerte mintegy 200 Ultra HD tévéadás lesz elérhető, 2025-ben pedig már akár 1000 ilyen adást is nézhetünk majd az akkor használatban lévő mintegy 500 millió 4K tévén. Európában 2025-ben várhatóan körülbelül 220 darab 4K csatornát lehet majd fogni. Kayser szerint a minőségi szolgáltatók szépen lassan kezdik leállítani az SD adásaikat, és már a 4K-t követő 8K-ban rejlő lehetőségek is foglalkoztatják őket. Magyarországon az eredeti tervek szerint tavaly nyáron indult volna el az első kísérleti Ultra HD tesztadás, végül is azonban a közmédia M4K csatornájából nem lett semmi.

Snap303

Elemzők úgy vélik, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a 2018-ban forgalomba kerülő összes televíziós készüléknek már több mint 42 százaléka Ultra HD felbontással fog rendelkezni, vagyis tíz eladott tévéből négy már 4K felbontású lesz – tavaly még bőven 10 százalék alatti volt ezen készülékek részaránya. A Full HD-nél négyszer több képi részlettel kecsegtető Ultra HD értelemszerűen először az átlagnál nagyobb méretű televíziókat hódítja meg magának. Egy a közelmúltban a Panasonic által közölt felmérésből kiderül, hogy az 50 colnál nagyobb képátlójú tévék piacán már idén mintegy 50 százalékos lehet az Ultra HD részesedése, mely piacrész 2016-ban várhatóan a 75 százalékot is meg fogja haladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik