Tech

IFA 2015: kamera-szörnyeteget fotóztunk

IFA 2015: kamera-szörnyeteget fotóztunk

Ennek a mindenképpen egyedi kialakítású készüléknek a segítségével kiváló minőségű Ultra HD panorámafelvételek készíthetők.

A berlini székhelyű Fraunhofer Heinrich Hertz Institute az IFA-n kiállította azt az Omnicam nevezetű különleges kamerát, melyet többek közt a tavalyi futball világbajnokság döntőjén is használtak, még pedig abból a célból, hogy a találkozó történéseit Ultra HD felbontásban és 360 fokos panoráma módban örökítsék meg.

P1010488_resize

Bár első blikkre hatalmas készüléknek tűnik a német szuperkamera, a fejlesztők kiemelten büszkék arra, hogy a masina nem nagyobb egy professzionális normál Ultra HD kameránál, a tömege mindössze 16 kilogramm, illetve, hogy a kezelése rendkívül egyszerű. A rendszer lelke nem kevesebb mint tíz darab kamera, melyek egy speciális tükrös megoldás révén figyelik a környezetüket. A végeredmény nem más, mint egy valós időben feldolgozott, 360 fokos panorámavideó, melynek felbontása 10000×2000 képpont. A négy darab kiváló minőségű mikrofonnal felvértezett Omnicamben rejlő felhasználási lehetőségek száma lényegében végtelen, a kamerával felvett anyagok a fejlesztők szerint többek közt virtuális szemüveges használatra is kiválóak.

A berlini IFA 2015 szakkiállítás újdonságaival a helyszínen ismerkedtünk meg – utazásunkat a Samsung, a Lenovo, a Panasonic és a Telenor támogatta.

Olvasói sztorik