Tech

IFA 2015: okos teniszütő a Sonytól

IFA 2015: okos teniszütő a Sonytól

A berlini IFA rendezvényen a világ egyik első okos teniszütőjét is volt szerencsénk kézbe venni.

A tenisz nem éppen egy vadonatúj sportág, hiszen a történészek szerint az első teniszmeccset valamikor az 1800-as évek közepén játszhatták le. A sportágban használt eszközök az elmúlt évszázadokban persze igen komoly fejlődésen mentek keresztül, most pedig eljutottunk arra a szintre, hogy a teniszütőket is elkezdik telepakolni különböző szenzorokkal és adatátviteli megoldásokkal.

P1010162a_resize

A berlini IFA-n kiállított Sony Smart Tennis Sensor nem más, mint egy a topkategóriás teniszütő-gyártók termékeivel kompatibilis különleges szenzor, mely méri többek közt az ütésszámot, az ütések erősségét, a labda sebességét, illetve a labda pörgését is. A többek közt a Wilson, Prince és Yonex ütők végére felszerelhető, SSE-TN1W típusjelzésű egység 31,3 milliméteres átmérővel bír, a mérlegen pedig mindössze 8 grammot nyom, vagyis a fejlesztők szerint egyáltalán nem befolyásolja negatívan az ütő karakterisztikáját.

P1010165a_resize

Az Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokkal és tabletekkel vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikáló készülék memóriájában maximum 12 ezer ütés adatai tárolhatók el, melyek révén a teniszezést követően alaposan kielemezhető a sportolók teljesítménye és technikája. Az IP65-ös minősítésű, víz- és porálló Sony Smart Tennis Sensor 199 dolláros (56 ezer forint) áron kapható. A sportolóknak ténylegesen komoly segítséget jelenthet, az viszont tény, hogy mi, kocasportolók még egy ilyen kütyüvel sem fogunk pillanatok alatt teniszcsillaggá válni.

A berlini IFA 2015 szakkiállítás újdonságairól a helyszínről számolunk be – utazásunkat a Samsung, a Lenovo, a Panasonic és a Telenor támogatja.

P1010166a_resize
Olvasói sztorik