Tech

Korlátlan 4K-videóval támad a Panasonic GH4R

A népszerű GH4 megkapta vadonatúj testvérmodelljét, a videózás fronton továbbfejlesztett GH4R-t.

Az IFA nemzetközi szórakoztatóelektronikai kiállításon a Panasonic holnapután bemutatja a népszerű DMC-GH4 modell továbbfejlesztett változatát, a kereskedelmi forgalomban 1199 fontos (515 ezer forint) áron debütáló DMC-GH4R fényképezőgépet. A régebbi típus tulajdonosai egy 79 fontos (34 ezer forint) szoftverfrissítés révén láthatják el gépüket a GH4R-ben debütált új funkciókkal.

A GH4R különösen az igényes minőségű videók szerelmeseinek, illetve a profi filmeseknek kínál alapvető újdonságokat. A fényképezőgép és a kamera határán található hibrid modell az eddigi maximum 29:59 perc helyett mostantól korlátlan forgatást tesz lehetővé 4K ultranagy felbontásban (Cinema 4K: 4096 x 2160 24 kép/mp., ill. QFHD 4K: 3840 x 2160 akár 30 kép/mp MOV/MP4 formátumban). További újdonságot jelent a V-Log L gammagörbe rendszer támogatása.

 

Az új funkciók a régebbi GH4 modellek tulajdonosai részére is rendelkezésre állnak, a használatukhoz elég telepíteni a fizetős szoftverfrissítést. A DMW-SFU1 szoftverkulcs megvásárlását követően a készülék firmware-je 2.3 verzióra frissíthető, aminek révén a DMC-GH4 tulajdonosai hozzáférést szereznek egyebek mellett a V-Log L rendszerhez is. A V-Log rendszernek köszönhetően a felhasználók az eddig csak professzionális operatőrök számára fenntartott, csúcsszínvonalú színvisszaadást és pontosságot élvezhetnek. A gazdagabb funkcionális felszereltség mellett az új modell az utómunkálatok során a színekkel rugalmasabb munkavégzést segítő kibővített dinamikus tartománnyal rendelkezik. A 4/3 kategóriás érzékelővel kombinálva a V-Log L rendszer 12 EV tartományba tartozó gammagörbe munkát kínál, ami biztosítja a túlexponált részek megelőzését, valamint az árnyékmentes rajzolatokat.

A GH4R ezenkívül támogatja a professzionális film- és televíziós munkavégzéshez használt Panasonic Varicam kamerarendszert. A Varicam rendszer és a DMC-GH4R modell V-Log L rendszerének gammagörbéi ugyanis a filmek digitalizálása terén elismert standardot képviselő Cineon görbékhez hasonló jellemzőkkel rendelkeznek. Mindegyik esetében tehát azonos LUT referencia színtáblázat használható. Fontos megjegyezni, hogy a Panasonic DMC-GH4R műszaki adatai megegyeznek a régebbi DMC-GH4 modell adataival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik