Tech

Idén a karácsonyfák alá kerülhet az Ultra-HD Blu-ray

Minden jel arra mutat, hogy már nem kell sokat várnunk az első 4K BD lejátszókra, lemezekre és tartalmakra.

Az elmúlt időkben hozzászokhattunk már ahhoz, hogy szinte még a csapból is a 4K Ultra HD felbontás folyik, arról viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a jó öreg Blu-ray termékek mind a mai napig nem igazán kompatibilisek a Full HD-nél négyszer nagyobb felbontással. Ennek azonban hamarosan vége.

Történt ugyanis, hogy a BDA (Blu-ray Disc Association) idén februárban végre áldását adta az Ultra-HD Blu-ray szabványra, most pedig bejelentette, hogy augusztus 24-én megkezdi a szabvány licencelését. Ennek köszönhetően idén karácsonykor várhatóan már ott lesznek a boltokban az erre a vadonatúj szabványra épülő készülékek, lemezek és tartalmak. A legfontosabb újdonság, hogy az eddigi 1920×1080 pixeles Full HD felbontás 3840×2160 képpontra növekszik, vagyis az egyes képkockák maximális felbontása 2 megapixelről 8 megapixelre nő.

 

A H.265/HEVC kodek révén a korábbiaknál hatékonyabb tömörítés érhető el, ettől függetlenül a jelenleg kapható 25, illetve 50 GB kapacitású lemezeket hamarosan 66, illetve 100 GB-os diszkek váltják fel, melyek dupla, illetve tripla rétegűek. Az Ultra-HD Blu-ray szabvány maximum 60 képkocka/másodperces lejátszási sebességet tesz lehetővé, ezenkívül pedig fontos újdonság, hogy a lejátszók támogatni fogják a High Dynamic Range (HDR) nevezetű nyílt szabványt, mely minden korábbinál szélesebb dinamikatartományt tesz lehetővé.

A korábbiaknál nagyobb felbontással és a 8 helyett immár 10 bites színmélység miatt sokkal szebb színekkel kecsegtető újgenerációs Blu-ray lejátszók természetesen visszafelé kompatibilisek lesznek, tehát minden további nélkül kezelik majd az eddig forgalomba került normál Blu-ray és DVD lemezeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik