Tech

Vezetés közben hekkelhetik meg az autónkat

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 08. 08. 07:00

Az online kapcsolattal és fejlett számítógéppel rendelkező kocsikat gyerekjáték egyszerűségű meghekkelni.

Megcsinálták még egyszer: miután sikeresen feltörték a Toyota Prius és a Ford Escape informatikai rendszerét, Charlie Miller és Chris Valasek biztonsági kutatók most egy Jeep Cherokee-t hekkeltek meg. Ez a feltörés azonban még hatásosabb volt, mivel a kutatópáros ezúttal távolról vette át az ellenőrzést a jármű felett. Az önkéntes áldozat 100 km/órás sebességgel haladt az autópályán, amikor a kihasználó kód működésbe lépett.

“Ahogy a két hacker távolról játszott a légkondicionálóval, a rádióval és az ablaktisztító lapátokkal, büszke voltam, hogy meg tudtam őrizni a nyugalmamat. Ekkor kikapcsolták az erőátvitelt”. A Wired magazin cikke érzékletesen meséli el az önkéntes áldozat által elmondottak alapján, hogy mi volt a vezető reakciója, amikor az internetre kapcsolódó, okos autója különös viselkedésbe kezdett. A kormány mögött ülő Andy Greenberg újságíró elmondta, hogy a kutatók átvették a gázpedál és a fék, valamint néhány kevésbé életfontosságú elem, a rádió, a duda és az ablaktörlők vezérlését. Ehhez Chrisnek és Charlienak a Uconnect szórakoztató rendszert kellett meghekkelniük mobilhálózaton keresztül.

tn-h02 (Array) 

Szerencsére a történtek nem maradtak következmények nélkül. Mind az operációs rendszer fejlesztője, mind az autógyártók fontos és elengedhetetlenül szükséges kiberbiztonsági óvintézkedéseket vezetnek be az ilyen incidensek megakadályozására. “Amikor kiderült, hogy bárhol meg tudjuk csinálni az interneten keresztül, megdöbbentem és megijedtem. Átvenni az ellenőrzést egy jármű felett az autópályán, az ország kellős közepén: az autók meghekkelése valósággá vált” – mondta Chris Valasek.

Sajnos azonban ezek a fontos intézkedések sem elegendőek. A nagy szoftvergyártók, mint például a Microsoft és az Apple, éveket töltöttek annak kidolgozásával, hogy miképpen foltozzák be hatékonyan a termékeikben lévő biztonsági réseket. Az autóiparnak nincs ennyi ideje. Ráadásul nem ez az első eset, amikor meghekkeltek egy autót, és még mindig egy sor biztonsági probléma vár megoldásra. Aztán lesznek további járművek, ugyanilyen sérülékenységekkel. Miller és Valasek nem vizsgálta a Ford, a General Motors és más autógyártók által készített modelleket. Ami még ennél is rosszabb, Miller szerint egy képzett hacker Uconnect egységek egész csoportja felett át tudja venni az ellenőrzést, és további szkenneléseket tud végrehajtani a segítségükkel – csakúgy, mint a feltört számítógépek csoportjával teszik manapság – az egyik irányítópultról a másikra vándorolva a Sprint hálózatán. Az eredmény egy vezeték nélküli kapcsolattal vezérelhető, autókból álló bothálózat, amely több százezernyi járművet tartalmazhat. Ez kiváló alapjául szolgálhat terrorista akcióknak és államok által támogatott kibertámadásoknak.

Amíg iparági szinten nem történik meg a biztonsági problémák megoldása, elgondolkozhatunk azon, hogy nem lenne-e jobb áttérni a kerékpárra, lovakra vagy a régebbi autókra. Ezeket legalább egész biztosan nem lehetett meghekkelni.

tn-h01 (Array)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.