Tech

Vigyázat, vírus érkezhet Windows 10 helyett

Az internetes kártevők is ráugrottak az új operációs rendszerre, de senki ne higgyen a frissítést kínáló leveleknek.

A Windows 10 sokakat érdekel, és bár jócskán akadnak az új rendszernek kritikusai is, a többség mégis azonnal kipróbálná. Mivel a várólistásokat is csak lassacskán éri el a frissítési lehetőség, ráadásul továbbra is sokan használnak a korábbi Windows kiadásokból illegális másolatokat, természetesen jócskán akadnak olyanok, akiket könnyen át lehet verni egy ingyenes, azonnal telepíthető Windows 10-et kínáló levéllel.

Ezze a lehetőségre ugrottak rá a CTB-Locker nevű ransomware készítői is. A ransomware egy olyan tílusú számítógépes kártevő, amely valamilyen ideiglenes kárt okoz a gépen (például letilt, vagy elrejt egyes fájlokat, megakadályoz bizonyos funkciókat), és ezeket csak akkor oldja fel, ha a károsult fizet a fejlesztőknek. A CTB-Locker most olyan e-mailekben kezdett terjedni, amelyet a Microsoft nevében küldözgetnek, a tárgyban pedig “Windows 10 Free Upgrade”, vagy valamilyen hasonló, figyelemfelkeltő cím szerepel.

Ha a címzett a hivatalosnak álcázott levélben a letöltési hivatkozásra kattint, máris települ a zsarolóprogram, amely jelen esetben mindössze 96 órás határidőt ad a károsultnak arra, hogy különféle összegeket fizessenek egy megadott módon (általában virtuális pépnz, Bitcoin használatával).

A védekezés módja természetesen egyértelmű: ne dőljünk be a túl csábító ajánlatoknak, és ne nyissunk meg olyan leveleket, amelyek nem mebgízható forrásból érkeznek. a valaki@microsoft.com helyett valaki@1234.microsoftcompany.ru, vagy hasonló címek már előre is eléggé gyanúsak lehetnek, szóval ezeket mielőbb töröljük, vagy jelöljük meg levélszemétként, és még csask véletlenül se kattintsunk az ilyen levelekben levő linkekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik