Tech

Nem hitte volna, hogy még gyártanak VHS kazettát

...pedig de. Igaz, már nem sokáig, idén zár be az utolsó nagy gyártó.

Gyaníthatóan minden 30 év fölötti olvasónk emlékszik a nagy, bumfordi VHS kazettákra. Bónusz pont jár azoknak, akiknek felködlik az egyetlen férfihang által alámondott német kópiás Rambo, vagy a matricákra ceruzával, hevenyészett fordításban felírt filmcímek (egykori szomszédunk például az iron és irón szavakat összemosva simán Ceruzaemberként feliratozott egy Iron Man rajzfilmet).

Igen, a VHS kazetta ott figyel a gyerekkori emlékeink között, de már jó ideje nem használjuk, mert lett helyette DVD (amit lassacskán már szintén nem használunk), Blu-Ray (amit a legtöbben sosem kezdtek el igazán használni), és digitális streaming, online videotékák, és torrent (khm). Szóval, jó ideje el is feledkezhettünk a videókazettákról, amelyeket közel 40 éve fejlesztett ki a JVC. Az igazán meglepő az, hogy még mindig gyártanak VHS szalagokat, bár már nem sokáig.

Most jelentette be ugyanis az Sauerland-Kunststoff (SK) nevű gyártó, hogy már csak 10 hónapra lévő készletük van VHS kazettákból, de az is lehet, hogy a kivezetés miatti felvásárlás utolsó lendülete miatt hamarabb elfogy a készlet. Ennek oka, hogy a videókazettákhoz használt mágnesszalagokat már csak egyetlen jelentősebb gyártó szállítja az SK (és más összeszerelők) számára: a TDK, a Maxell és a Fujifilm már jó ideje leépítették ezt a területet, csak a dél-koreai Cosmo AM&T gyáraiban készülnek még a mágnesezett adathordozó csíkok. Ők pedig most állították le a gyártósort, nincs több csillogó, barnásfekete szalag, ennyi volt.

Kérdezhetnénk persze, hogy mégis kit érdekel mindez, hiszen a legtöbben már el is felejtettük, hogy volt valaha VHS. Pedig kifejezetten sokan használják még, főleg ipari területen, megfigyelőrendszerekben és egyéb biztonsági eszközökben. Hamarosan azonban kénytelenek lesznek valami modernebb eszközre váltani. Mondjuk DVD-re…?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik