Tech

Kukkolt a drón, ezért lelőtték az égről

Technet
Technet

2015. 08. 03. 10:00

Érdekes jogi kérdés, kinek lesz igaza a kukkoló drón és a lövöldöző apa ügyében.

Lehet abban valami, hogy szabályozni kéne a minihelikopterek kérdését, mert a gyorsan, könnyedén, bárhová eljutó kamerás drónok valóban új helyzetet teremtettek: tovább zsugorodott a személyes tér, már nem véd a kerítés, és úgy tűnik, amíg nincs rendezve a kérdés, mindenki a saját vérmérsékletének megfelelően rendezi le az újkeletű problémát.

Például a Kentuckyban élő William H. Meredith is, aki arra lett figyelmes, hogy saját kertjükben napozó lányai fölött egy drón lebeg. A 47 éves férfi úgy gondolta, a kamerás apró helikopter nem véletlenül került a fürdőruhás lányok fölé, ezért amikor a szerkezet újra megjelent a kert fölött, fogta, leakasztotta a szögről a pisztolyát, és nemes egyszerűséggel lelőtte.

Nemsokára felbukkantak a roncs gazdái is, akik közölték, Meredith egy 1800 dolláros eszközt rongált meg. Az apa azonban kiállt a döntése mellett, és indulatosan kiszólt a fiataloknak, hogy ha be mernek jönni a kertjébe, őket is fegyverrel várja.

Időközben a hangzavar miatt a szomszédok bejelentették az esetet a rendőrségen, és a kiérkező egyenruhások Meredithet azonnal őrizetbe vették “mások öncélú veszélyeztetése”, valamint garázdaság vádjával. A férfi azzal védekezett, hogy a drónnal magánlaksértést követtek el, ő pedig saját birtokán azt tesz, amit akar: az engedéllyel tartott 40 milliméteres Glockkal csak felfelé lőtt, másokat nem veszélyeztetve, és az indulatos szavak is csak a magánlaksértést próbálták megakadályozni. Jogi szempontból máris sokan követik az ügyet, hiszen fontos kérdéseket vet fel: bekukkolhat-e egy drón az ablakunkon, megsérti-e a saját területünket, ha néhány méterrel afölé repül, és mi a helyzet a személyiségi jogainkkal, ha bármikor videóra vehet saját kertünkben egy ilyen apró szerkezet?

lelott-dron (Array)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.