Tech

Nem mindenhol lesz kötelező a valódi név Facebookon

Technet
Technet

2015. 07. 31. 10:00

Sokan háborognak a közösségi oldal szigorítása miatt, Németország máris megvétózta a szabályt.

Mostanában egyre többen postolnak felháborodott, vagy értetlen üzeneteket, amiért a Facebook az igazolványukban szereplő, valódi nevük használatára kötelezi őket a közösségi oldal használatakor. A szerkesztőség szűkebb ismeretségi köréban is többen akadnak, akiknek problémái támadtak a nevük írásmódja, vagy épp valamilyen becenevük használata miatt – a Facebook általában ilyenkor küld egy üzenetet az illetőnek, miszerint úgy látják, “hamis” nevet használnak, és ha nem változtatják meg, ideiglenesen felfüggesztik a fiókjukat.

Bár sokan természetesen a “Nagy Testvér” szerepében tetszelgő Facebookra fogják az újabb szigort, a helyzetért állítólag az írországi törvények felelősek. A közösségi oldal szóvivője elmondta, hogy mivel európai irodájuk a szigetországban van, ezért a helyi szabályozásoknak kell megfelelniük, márpedig a hatályos ír törvények az internetes zaklatás és egyéb online bűncselekmények megakadályozása érdekében megkövetelik a valós nevek használatát a nyilvános közösségi szolgáltatásokban.

Ezt viszont nem csak egyes felhasználók nem hajlandók elfogadni: Johannes Caspar, a közösségi szolgáltatásokért felelős német adatvédelmi biztos közleményben jelentette be, hogy megvétózza a Facebook szabályozását. Nyilatkozata szerint kiáll azért, hogy a Facebookot használó német állampolgárokra a német kapcsolódó törvények vonatkozzanak itt is. Ez azért érdekes, ugyanis az ottani szabályok épp azt írják elő, hogy a szolgáltatók minden lehetséges eszközzel biztosítsák az anonim, vagy névtelen internetezést a személyiségi jogok védelme érdekében. Ha a kormányhivatalnok kezdeményezése hivatalossá válik, az Unión belül máris egy fontos, és jelentős felhasználóbázissal rendelkező terület léphet ki a szigorítás alól.

facebook-valodi-nev (Array)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.