Tech

Nem mindenhol lesz kötelező a valódi név Facebookon

Technet
Technet

2015. 07. 31. 10:00

Sokan háborognak a közösségi oldal szigorítása miatt, Németország máris megvétózta a szabályt.

Mostanában egyre többen postolnak felháborodott, vagy értetlen üzeneteket, amiért a Facebook az igazolványukban szereplő, valódi nevük használatára kötelezi őket a közösségi oldal használatakor. A szerkesztőség szűkebb ismeretségi köréban is többen akadnak, akiknek problémái támadtak a nevük írásmódja, vagy épp valamilyen becenevük használata miatt – a Facebook általában ilyenkor küld egy üzenetet az illetőnek, miszerint úgy látják, “hamis” nevet használnak, és ha nem változtatják meg, ideiglenesen felfüggesztik a fiókjukat.

Bár sokan természetesen a “Nagy Testvér” szerepében tetszelgő Facebookra fogják az újabb szigort, a helyzetért állítólag az írországi törvények felelősek. A közösségi oldal szóvivője elmondta, hogy mivel európai irodájuk a szigetországban van, ezért a helyi szabályozásoknak kell megfelelniük, márpedig a hatályos ír törvények az internetes zaklatás és egyéb online bűncselekmények megakadályozása érdekében megkövetelik a valós nevek használatát a nyilvános közösségi szolgáltatásokban.

Ezt viszont nem csak egyes felhasználók nem hajlandók elfogadni: Johannes Caspar, a közösségi szolgáltatásokért felelős német adatvédelmi biztos közleményben jelentette be, hogy megvétózza a Facebook szabályozását. Nyilatkozata szerint kiáll azért, hogy a Facebookot használó német állampolgárokra a német kapcsolódó törvények vonatkozzanak itt is. Ez azért érdekes, ugyanis az ottani szabályok épp azt írják elő, hogy a szolgáltatók minden lehetséges eszközzel biztosítsák az anonim, vagy névtelen internetezést a személyiségi jogok védelme érdekében. Ha a kormányhivatalnok kezdeményezése hivatalossá válik, az Unión belül máris egy fontos, és jelentős felhasználóbázissal rendelkező terület léphet ki a szigorítás alól.

facebook-valodi-nev (Array)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.