Tech

Tech-tippek: erre vigyázzon nyaralás alatt!

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 07. 27. 06:00

Egy kis odafigyeléssel megóvhatjuk magunkat attól, hogy a kütyüjeink a nyaralás során komoly fejfájást okozzanak nekünk.

A felhasználók többsége nem szívesen válik meg mobileszközeitől még a nyaralás során sem, hiszen mindenki szeret üzeneteket küldeni a családnak, vagy képeket a tengerpartról, medencéből a barátoknak. Ha azonban az okostelefon vagy notebook nincs megfelelő védelemmel ellátva, a nyaralóhelyeken könnyen a kiberbűnözők áldozatává válhatunk.

Mobileszközeink mára elengedhetetlen kellékké váltak, még a vakáció alatt is. Az ingyenes hotspotok a szállásokon és a reptereken, illetve a számítógépek az internetkávézókban azonban gyakran nem rendelkeznek megfelelő védelemmel. Ez lehetővé teszi a kiberbűnözők számára személyes adataink, kapcsolataink és jelszavaink megszerzését. Ezért az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnunk, ha nyaralásunk alatt is biztonságban szeretnénk maradni. 

Mielőtt elindulnánk:

  • Telepítsünk egy biztonsági szoftvert: mobileszközeinken egy hatékony, teljes körű biztonsági megoldásra van szükségünk. Ilyet a legtöbb népszerű vírusvédelmi gyártó kínálatában találunk.
  • Frissítsük a szoftvert: indulás előtt győződjünk meg róla, hogy a védelem naprakész. Ez segítséget nyújt azon biztonsági rések megszüntetéséhez, melyeken keresztül a bűnözők támadásokat indíthatnak adataink megszerzésére.
  • Aktiváljunk lopás elleni védelmet: fel kell készülni arra az esetre is, ha eszközünk elveszne vagy ellopnák, tehát olyan biztonsági szoftverre van szükség, amely tartalmazza a lopás elleni védelmet is. Ez lehetővé teszi, hogy bemérjük az eszköz helyzetét, és távolról lezárjuk vagy az összes tárolt adatát töröljük. A notebookok esetében a merevlemez titkosítása a megoldás arra, hogy a tolvajoknak ne legyen esélyük elolvasni a tárolt adatokat.
  • Készítsünk biztonsági mentést adatainkról: ezt mindenképpen tegyük meg egy külső tárolóeszközre, amit persze nem viszünk magunkkal.
  • Jegyezzük fel bankunk megfelelő telefonszámait, hogy a bankkártyánkat azonnal le tudjuk tiltani, ha eltűnik.

tn-su (Array)

Nyaralás közben:

  • Kerüljük el a nyilvános WLAN (WiFi) hálózatokat: a reptereken, pályaudvarokon, szállodákban kínált ingyenes hotspotokat lehetőség szerint kerüljük el, mert ezek nagyon gyakran nincsenek a megfelelő védelemmel ellátva. Ajánlott az UMTS (3G) kártyák használata, melyek biztonságosabb mobilos szörfözést garantálnak.
  • Vigyázzunk az internetkávézókban: a nyilvános számítógépek ritkán kapják meg a szükséges védelmet, úgyhogy online bankolást vagy vásárlást semmiképpen ne ezekről végezzünk, és persze ne töltsünk le rájuk semmilyen személyes adatot sem.
  • Ne hagyjunk esélyt a zsebtolvajoknak: lehetőség szerint ne adjuk okostelefonunkat idegenek kezébe, használjunk inkább szelfibotot, ha magunkat szeretnénk megörökíteni egy képen. Ha kütyüinket a tengerpartra vagy egy hotel medencéjéhez vinnénk, különösen figyeljünk rájuk, mert ezek a helyek aranybányának számítanak a gyanútlan turisták értékeire vadászó tolvajoknak.
  • Kapcsoljuk ki a vezeték nélküli hálózatok elérését: a WLAN-t, Bluetooth-t vagy NFC-t csak akkor kapcsoljuk be, ha igazán szükséges, mivel ezek nyitva hagyják az eszközöket a támadók számára.
  • Ne engedélyezzük az adatkapcsolatot: ha már külföldön vagyunk, vagy akár a határ közelében is, tiltsuk le az adatroaming használatát, ugyanis rengeteg alkalmazás kéretlenül is küld és fogad adatokat, ezzel pedig jelentős adatforgalmat és roamingdíjat generálnak.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.