Tech

Betiltják a schmittelést Twitteren

Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés az ötletgazdáknak: a mikroblog megvédi az írások eredeti szerzőit.

Amikor bármilyen közösségi oldalon bóklászunk, sokszor fordulhat elő velünk, hogy egyik ismerősünk megosztja egy saját viccét, valamilyen humoros, vagy frappáns írását, amin először jót nevetünk, aztán már inkább bosszankodunk azon, hogy a sokadik forrásból olvassuk vissza ugyanazt, mintha mindenki szeretne a jópofáskodás szerzőjeként feltűnni. Mert ugyebár forrásokat a legkevesebb esetben szoktak megjelölni, mégiscsak több taps jár az eredetinek hitt szerzőnek, mint egy egyszerű továbbosztónak.

A közösségi szolgáltatások közül elsőként a Twitter elégelte meg, hogy túl sokan ékeskednek más tollaival: a madaras szolgáltató elkezdte törölni, illetve nyilvánosság elől elrejteni azokat a bejegyzéseket, amelyekben valaki mások eredeti szövegeit plagizálja.

A szigorításról elsőként a Plagiarism Is Bad csatorna adott hírt egy példa bemutatásával. Később a The Verge igyekezett elsőként utánanézni, hogy az ilyen törlések milyen metóduson alapulnak, és egy esetleges tévedés esetén van-e lehetősége a törölt post gazdájának fellebbezni, vagy helyesbítést kérni. Egyelőre azonban úgy tűnik, a Twitter jelenlegi gyakorlata inkább szúrópróbaszerű, és még nincsenek véglegesített csatornák az esetleges hibák bejelentésére. Szóval innentől csak óvatosan schmitteljük mások vicces beszólásait, nehogy egy rideg üzenet fogadjon a post helyén, miszerint a “jogtulajdonos” védelmében a szolgáltató törölte azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik