Tech

Autógyártók csaphatnak le a Nokia térképes részlegére

Tovább folytatódnak a találgatások a HERE Maps adásvételi ügylete kapcsán.

A Bloomberg április közepén számolt be arról, hogy a Nokia állítólag azt fontolgatja, hogy a közeljövőben a HERE üzletágát is eladja, április végén pedig arról írt, hogy igen nagy az esélye annak, hogy az Apple lesz a vásárló. Aztán május elején a New York Times azt hozta le, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a közösségi taxiszolgáltató Uber lesz a HERE bekebelezője, mely vállalat 3 milliárd dollárt fizetne a nemrégiben 2,1 milliárd dollár értéküre becsült.

Ehhez képest a legfrissebb híradások most már arról szólnak, hogy a végleges befutó egy autóipari szövetség lehet. A Wall Street Journal és a New York Times is úgy tudja, hogy a HERE felvásárlója az Audi, a BMW és a Daimler hármasa lesz, akik állítólag 2,7 milliárd dollárt fizetnek majd az üzletágért. Amennyiben összejön az adásvétel, a triumvirátus azt tervezi, hogy a későbbiekben olyan autógyártókat is befektetésre ösztönöz majd a HERE-ben, mint amilyen például a Fiat Chrysler, a Renault, a PSA Peugot Citroën, a Ford, a Toyota vagy a General Motors.

A Nokia vélhetően azért tervezi ezen lépés megtételét, mert egyrészt a jövőben már csak a vezeték nélküli adatátviteli üzletágára szeretne fókuszálni, másrészt pedig ily módon némi bevételre kíván szert tenni. Ez utóbbira szüksége is lehet, ugyanis nemrégiben 16,8 milliárd dollár ellenében felvásárolta az Alcatel-Lucentet. Érdekesség, hogy a Nokia 2008-ban még nem kevesebb mint 8,1 milliárd dollárért vásárolta fel a HERE alapját biztosító Navteq vállalatot. A korábban Ovi Maps, illetve Nokia Maps nevet viselt HERE napjaink egyik legnépszerűbb, többek közt offline navigációra is képes alkalmazása, mely immár az összes népszerű okostelefon platformon elérhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik