Tech

Mit tud a legfrissebb ultrazoom masina?

A Panasonic legújabb ultrazoom fényképezőgépe többek közt szupergyors fókusszal és 4K videófelvevővel büszkélkedhet.

A japán gyártó ultrazoom kategóriás FZ típusjelzésű digitális fényképezőgépei jó ideje népszerűek a piacon, most pedig itt a folytatás. A 2012 júliusában bejelentett Panasonic Lumix DMC-FZ200 megkapta közvetlen utódmodelljét, a sokak által várva várt Panasonic Lumix DMC-FZ300-at, melynek kapcsán a gyártó úgy döntött, hogy nem száll be a zoomátfogás-, illetve megapixel háborúba.

 

A 132x92x117 milliméter méretű, csepp- és porálló újdonság objektíve alaphelyzetben 25 milliméteres nagylátószöget biztosít, ha pedig teljesen rátoljuk a zoomot, akkor 600 milliméteres gyújtótávolságot kapunk, és jó hír, hogy a 24x-es optikai zoomos Leica DC objektív a teljes gyújtótávolság tartományban hozza az f2,8-as fényerőt. A DFD (Depth from Defocus) technológiának köszönhetően az élesítés akár 0,09 másodperc alatt végbemehet, illetve sokat javult a követőfókusz. A Hybrid O.I.S. képstabilizátor megoldás fotózáskor kéttengelyes, videózáskor pedig öttengelyes stabilizálást vonultat fel.

 

A CMOS technológiájú és 1/2,33 colos méretű képérzékelő 12,8 millió képponttal rendelkezik, az effektív felbontás 12,1 megapixel, a választható legnagyobb fotófelbontás pedig 4000×3000 pixel. A fényérzékenység alaphelyzetben ISO100 és ISO3200 között állíthatható, illetve akár egészen ISO6400-ig is kiterjeszthető. RAW támogatást is kapunk, ezenkívül pedig akár külső mikrofon is csatlakoztatható a masinához.

 

A kihajtható TFT LCD az elődben lévő paneltől eltérően érintésérzékeny és egyben nagyobb felbontású – a 3 colos képátlójú panel 1,04 millió szubpixellel van felvértezve. Szólnunk kell továbbá az 1,44 megapixeles OLED EVF-ről, a 12 fps sebességű sorozatfelvevőről, az 1 centiméteres közelpontú makró funkcióról, a teljesen manuális üzemmódról, illetve a 4K Ultra HD felbontású videófelvevőről. A kizárólag fekete színben készülő Panasonic Lumix DMC-FZ300 október közepétől 599 dolláros (169 ezer forint) áron lesz kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik